Centar za kontrolu otrovanja

O Centru

Centar za kontrolu otrovanja (CKO) je javnozdravstvena djelatnost čija je osnovna svrha pružanje stručne pomoći u liječenju otrovanja putem 24-satne telefonske informativne službe. CKO u Zagrebu djeluje još od 1970. godine na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada, sada unutar Jedinice za medicinu rada i okoliša, čiji djelatnici odgovaraju na telefonske pozive prvenstveno zdravstvenih ustanova i djelatnika iz Hrvatske, iako je otvoren i za građanstvo i za korisnike izvan Hrvatske.

Otrovanja uzrokuje veliki broj vrlo različitih tvari, za koje se niti od jednog zdravstvenog djelatnika ne može očekivati da ih poznaje sve, a kamoli da poznaje njihova toksikološka svojstva. U tome može znatno pomoći informacijska služba CKO-a jer je usmjerena upravo na brzu inicijalnu procjenu opasnosti svakog otrovanja i potrebe daljnje dijagnostike i liječenja. Osim bolje zdravstvene skrbi, rana konzultacija sa CKO-om omogućuje racionalnije korištenje zdravstvenih usluga i sprečava nepotrebne medicinske postupke koji mogu biti neugodni ili čak rizični za pacijenta.

Osnovni statistički podaci o broju poziva primljenih u Centru za kontrolu otrovanja tijekom godine, uključujući podatke o tražiteljima informacija, kao i podatke o bolesnicima i osobinama otrovanja objavljuju se u časopisu Arhiv za higijenu rada i toksikologiju.


Izvješća

Kontakt

Ksaverska cesta 2, 10000 Zagreb
T 01 2348 342

Voditeljica:


Upozorenja i savjeti