CKO, Novosti

Otrovanje oleandrom

Tijekom toplijeg dijela godine Centar za kontrolu otrovanja (CKO) bilježi porast broja poziva zbog mogućeg otrovanja uzrokovanog gutanjem dijelova biljke oleandra (lat. Nerium oleander). Oleander je zimzeleni grm koji raste u mediteranskim zemljama, uključujući i Hrvatsku. Često se može vidjeti u dvorištima kuća, na trgovima te uz ceste. U razdoblju od ljeta do jeseni oleander ima prisutne i raznobojne cvjetove (bijele, roze i ljubičaste) koji su svojom bojom i izgledom primamljivi djeci, a i turistima koji se ranije nisu susreli s oleandrom. Listovi su debeli i nalikuju maču.

I ove godine oleander je bio najčešća samonikla i vanjska ukrasna biljka za koju se tražila konzultacija s telefonskom službom CKO-a koja je dostupna 0-24 h za savjetovanje o postupanju u slučaju otrovanja. Od lipnja 2023. do kolovoza 2023. CKO je konzultiran za 18 slučajeva mogućeg otrovanja oleandrom, što je činilo 38 % od ukupno 48 slučajeva otrovanja i sumnji na otrovanja biljkama u tom razdoblju. U gotovo svim slučajevima vezanim za oleander radilo se o maloj djeci koja su ostavljena kratko bez nadzora, te su iz znatiželje pojela manji dio biljke, pr. komadić lista ili cvijeta.

Oleander sadrži spojeve koje mogu izazvati nadražaj sluznice probavnog sustava i spojeve koji mogu poremetiti rad srca.

Znakovi blagog do srednje teškog otrovanja nakon jednokratne konzumacije (akutno otrovanje) obično uključuju:

  • mučninu, povraćanje, bol u trbuhu, usporenost i blaže usporenje srčanog ritma.

Znakovi teškog otrovanja nakon jednokratne konzumacije uključuju:

  • teški poremećaj srčanog ritma, ozbiljan pad srčanog tlaka, te uzastopno povraćanje.

Valja napomenuti da će se nakon gutanja manje količine biljke (npr. komadić lista ili cvijeta), primjerice u znatiželjne djece, eventualno javiti nadražaj sluznice probavnog sustava, dok su teška, životno ugrožavajuća otrovanja, praćena ozbiljnim poremećajima srčanog ritma rijetka, i uglavnom se bilježe u odraslih osoba koji u jednom navratu konzumiraju veću količinu biljke ili je pak konzumiraju kroz duže vremensko razdoblje.

Bez simptoma Blagi simptomi Teški simptomi Simptomi nepovezani s otrovanjem oleandrom
66 % (12/18) 22 % (4/18) 6 % (1/18) 6 % (1/18)
Djeca (0-7 godina) Djeca (0-7 godina) Djeca (0-7 godina) Djeca (0-7 godina)
11 1 0 0
Odrasli (> 18 godina) Odrasli (> 18 godina) Odrasli (> 18 godina) Odrasli (> 18 godina)
1 3 1 1

Tablica 1. Prikaz slučajeva od lipnja 2023. do kolovoza 2023.

Primjerice, od spomenutih 18 poziva CKO-u u razdoblju od lipnja 2023. do kolovoza 2023. vezanim za izloženost oleandru, u 12 nisu primijećeni simptomi u trenutku telefonske konzultacije s CKO-om. U 4 poziva opisani su blagi simptomi nadražaja probavnog sustava (mučnina, povraćanje, proljev i bolovi u trbuhu). U jednom pozivu zbog  konzumacije veće količine biljke pojavili su se teži simptomi (pospanost i poremećaj srčanog ritma) te je za jedan poziv postojala sumnja na gutanje oleandrom, ali simptomi nisu odgovarali otrovanju.

Zaključno, pošto se u većini slučajeva radilo o znatiželjnoj djeci, otrovanja oleandrom u najvećoj se mjeri prema iskustvu CKO-a mogu spriječiti ako se tijekom boravka u blizini biljke pojača nadzor nad djetetom. Općenito, ako se sumnja da je došlo do gutanja svakako je poželjno nazvati hitnu pomoć (112) ili Centar za kontrolu otrovanja (01/2348-342) budući da simptomi ovise o količini, načinu unosa biljke u tijelo, dobi, zdravstvenom stanju osobe te ostalim čimbenicima.

Slika 1. Cvijet oleandra. Slikano na Braču, 15.8.2023., slikala: mag. Adriana Gustovarac.

Slika 2. List oleandra. Slikano na Braču, 15.8.2023., slikala: mag. Adriana Gustovarac.

Slika 3. Grm oleandra. Slikano na Braču, 15.8.2023., slikala: mag. Adriana Gustovarac.

U ime Centra za kontrolu otrovanja:

Marija Macan, mag. med. lab. diag.

dr. sc. Željka Babić, mag. pharm.

dr. sc. Veda Marija Varnai, dr. med.