CKO, Novosti

Kako spriječiti otrovanja dezinficijensima i antisepticima

Unatoč upozorenjima o navikama koje lako mogu dovesti do otrovanja, djelatnici Centra za kontrolu otrovanja (CKO) primjećuju i dalje slučajeve neželjene izloženosti antisepticima, najčešće dojenčadi i predškolske djece kojima su ove kemikalije bile na dohvatu, i dezinficijensima, koji su često doneseni sa radnog mjesta i pretočeni u drugu ambalažu od hrane ili pića.

Još jednom želimo napomenuti da su antiseptici i dezinficijensi učinkovita sredstva u borbi protiv COVID-19 virusa. Preporuke za čišćenje i dezinfekciju prostora i vozila, pravilno pranje ruku i primjenu antiseptika za ruke u slučaju kada pranje sapunom i vodom nije dostupno možete naći na poveznici: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/.

Naša upozorenja stoga se odnose samo na situacije u kojima nepravilno čuvanje i nedovoljni nadzor nad ovim proizvodima lako može dovesti do otrovanja.  Preporuke o sprječavanju otrovanja u sklopu naših ranijih objava saželi smo u obliku letka kojeg možete preuzeti preko donje poveznice i slobodno koristiti.

Naša dosadašnja priopćenja na ovu temu možete naći na sljedećim poveznicama:

Autorice: Željka Babić, Monika Vuletić, Jelena Macan, Rajka Turk