CKO, Novosti

Savjet Centra za kontrolu otrovanja: pauci

U Hrvatskoj živi nekoliko vrsta otrovnih pauka: crna udovica (lat. Latrodectus tredecimguttatus), kiraktanij (lat. Chiracanthium punctorium), lažna crna udovica (lat. Steatoda paykulliana) i tarentula (lat. Lycosa tarentula). U velikoj većini slučajeva znakovi otrovanja uključuju samo bol, crvenilo i blažu otečenost na mjestu ugriza.

Izuzetak čini ugriz crne udovice koja se smatra najotrovnijim paukom Europe. U Hrvatskoj obitava u područjima uz more (Istra, Kvarner, Dalmacija). Otrov crne udovice  remeti rad živčanog sustava i vezu živaca i mišića. Ujed je vrlo  lagan te ga često osoba ni ne primijeti prije razvoja simptoma. Uobičajeni znakovi otrovanja koji se javljaju 30-120 minuta nakon ugriza su: 1) crvenilo, oteklina i znojenje oko mjesta ugriza; 2) bol koja se širi od mjesta ugriza (najčešće duž ruke ili noge); 3) treperenje ili grčenje mišića oko mjesta ugriza. U rjeđim slučajevima mogu se javiti sistemski simptomi kao što su jače znojenje, nemir, mučnina, povraćanje, ubrzani rad srca i povišenje krvnog tlaka. Budući da ugrizi paukova često prođu neprimijećeno, posumnjati na ugriz crne udovice treba u slučaju pojave izraženije boli, znojenja i treperenja mišića oko mjesta ugriza.

Pauci u pravilu ujedaju u samoobrani. Ugrize pauka možemo spriječiti tako da  prilikom poljoprivrednih radova ili boravka u prirodi nosimo dugu odjeću i zatvorenu obuću, te koristimo repelente tj. sredstva za odbijanje insekata. Ako noćimo u prirodi, pri postavljanju šatora treba odstraniti raslinje i paučinu i pobrinuti se da je šator dobro zatvoren dok u njemu boravimo. Ako primijetimo ugriz koji je praćen uobičajenim blagim simptomima na mjestu ugriza,  valja očistiti mjesto ugriza i staviti hladan oblog. U slučaju sumnje na ugriz crne udovice treba se javiti liječniku. Pritiskanje mjesta ugriza, čvrsto zamatanje i imobilizacija zahvaćenog uda nisu preporučljivi zbog mogućnosti pojačanja lokalnih znakova otrovanja.

U ime Centra za kontrolu otrovanja:
dr. sc. Željka Babić, mag. pharm.
prim. dr. sc. Jelena Macan, dr. med.
mr. sc. Rajka Turk, mag. pharm.

Ukratko se može istaknuti da:
  • ugrizi otrovnih pauka koji se mogu naći na području Hrvatske najčešće uzrokuju samo lokalne simptome na mjestu ugriza;
  • izuzetak je ugriz crne udovice na kojeg treba posumnjati u slučaju pojave izraženije boli, znojenja i treperenja mišića oko mjesta ugriza i tada se treba javiti liječniku;
  • ugrize pauka tijekom poljoprivrednih radova ili boravka u prirodi možemo spriječiti nošenjem duge odjeće i zatvorene obuće, te korištenjem sredstva za odbijanje insekata.