Centar za kontrolu otrovanja

O Centru

Centar za kontrolu otrovanja (CKO) je javnozdravstvena djelatnost čija je osnovna svrha pružanje stručne pomoći u liječenju otrovanja putem 24-satne telefonske informativne službe. CKO u Zagrebu djeluje još od 1970. godine na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada, sada unutar Jedinice za medicinu rada i okoliša, čiji djelatnici odgovaraju na telefonske pozive prvenstveno zdravstvenih ustanova i djelatnika iz Hrvatske, iako je otvoren i za građanstvo i za korisnike izvan Hrvatske.

Otrovanja uzrokuje veliki broj vrlo različitih tvari, za koje se niti od jednog zdravstvenog djelatnika ne može očekivati da ih poznaje sve, a kamoli da poznaje njihova toksikološka svojstva. U tome može znatno pomoći informacijska služba CKO-a jer je usmjerena upravo na brzu inicijalnu procjenu opasnosti svakog otrovanja i potrebe daljnje dijagnostike i liječenja. Osim bolje zdravstvene skrbi, rana konzultacija sa CKO-om omogućuje racionalnije korištenje zdravstvenih usluga i sprečava nepotrebne medicinske postupke koji mogu biti neugodni ili čak rizični za pacijenta.

Osnovni statistički podaci o broju poziva primljenih u Centru za kontrolu otrovanja tijekom godine, uključujući podatke o tražiteljima informacija, kao i podatke o bolesnicima i osobinama otrovanja objavljuju se u časopisu Arhiv za higijenu rada i toksikologiju.

Dostupnost

Telefonska služba Centra za kontrolu otrovanja (CKO) Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu dostupna je zdravstvenim djelatnicima i javnosti 0-24h svaki dan na telefonskom broju 01 2348 342 za informiranje o ispravnom postupanju u slučaju otrovanja. Ako je uzrok kemijski proizvod, npr. sredstvo za čišćenje, za osobnu higijenu, sredstvo za zaštitu bilja itd., uvijek kad je to moguće imajte pri ruci originalno pakiranje proizvoda kako biste nam mogli dati potrebne informacije o točnom nazivu, sastavu i dozi.

U slučaju da je u trenutku Vašeg poziva druga konzultacija već u tijeku, molimo Vas pokušajte ponovno za nekoliko minuta nazvati broj CKO-a.

U slučaju da više puta niste mogli stupiti u telefonski kontakt s djelatnikom CKO-a, pokušajte nazvati s drugog uređaja. Molimo o tehničkim poteškoćama obavijestite CKO na mail cko@imi.hr, pri tome molimo navedite vrijeme kada ste zvali i Vašeg telekomunikacijskog operatera, da bismo mogli istražiti uzrok problema.

Mogući periodi nedostupnosti telefonske službe CKO-a zbog izvanrednih razloga bit će objavljeni na mrežnoj stranici Instituta.

Izvješća

Kontakt

Ksaverska cesta 2, 10000 Zagreb
T 01 2348 342

Voditeljica: