Novosti, Popularizacija znanosti

IMImobil u službi projekta „Zdrav ko zmaj“ Društva Naša djeca Ozalj

U sklopu suradnje IMI-ja i Društva Naša djeca Ozalj na projektu „Zdrav ko zmaj“, kojemu je cilj promicanje zdravlja i prevencija bolesti djece kroz edukaciju o pravilnoj prehrani i razvoj održivih navika, IMImobil se uputio na trodnevno gostovanje u Karlovačku županiju. Tim je povodom tijekom ožujka i lipnja 2021. godine održano dvadeset radionica pod nazivom Voda znači zdravlje” za približno 180 djece predškolske dobi i 220 učenika osnovnoškolske dobi (od 1. do 6. razreda) na području Žakanja, Kamanja i Ozlja prema rasporedu: 

  • Obrt za čuvanje djece Vesela Panda, Kamanje i OŠ Žakanje, Žakanje (12. ožujka 2021.)
  • OŠ Slava Raškaj, Ozalj i DV Zvončić, Ozalj (19. ožujka 2021.)
  • DV Čarolija, Žakanje i OŠ Žakanje, Žakanje (11. lipnja 2021).

Naglasak radionica bio je na pokusima iz kemije pomoću kojih su djeca istraživala zanimljiva i neobična fizikalno-kemijska svojstva vode, a ujedno su bila educirana o ulozi vode u prehrani, organizmu i održavanju zdravlja te o globalnim ekološkim problemima vezanim uz očuvanje kvalitete tog neprocjenjivog i ograničenog resursa na Zemlji.

Aktivnost je uključila i podjelu promotivnih zbirki radova autora iz Instituta (Znanstveni dalekozor, brojevi časopisa Priroda posvećeni temama istraživanja na Institutu) te, za tu prigodu osmišljenih, letaka (letak 1 i letak 2) i radnih listića na temu Voda.

Radionice su vodili: dr. sc. Jasmina Rinkovec, dr. sc. Antonija Sulimanec Grgec, dr. sc. Dean Karaica, dr. sc. Marija Dvoršćak, Karla Jagić, mag. chem. i doc. dr. sc. Sanja Stipičević (koordinatorica).

Zahvaljujemo udruzi Društvo Naša djeca Ozalj na pozivu za sudjelovanje na njihovom cijenjenom projektu te im želimo puno uspjeha u narednim aktivnostima. Svim odgojno-obrazovnim ustanovama koje su nas lijepo ugostile zahvaljujemo na suradnji i ugodnom boravku.

Veliko HVALA tvrtki Exploria d.o.o. na donaciji zdravih grickalica Fit Chips/Non Chips kojima smo dodatno uveseljavali mališane nakon radionica.

A kako su se s pokusima snalazili naši mali znanstvenici, nabolje prikazuje fotogalerija.