Novosti, Popularizacija znanosti

IMI u kampanji “17. Tjedan mozga”

U sklopu kampanje 17. Tjedan mozga na IMI-ju je u utorak 13. ožujka 2018. organizirana edukacijska aktivnost za 110 učenika četvrtih razreda OŠ Bartola Kašića iz Zagreba. Edukacija se sastojala od dva interaktivna predavanja i demonstracije rada u laboratoriju za staničnu kulturu (Jedinica za mutagenezu).

Teorijski dio

  • Dr. sc. Mirta Milić: „Kako u današnje vrijeme sačuvati zdrav mozak“ – sadržaj: građa i funkcija mozga i živčanih stanica u organizmu, čimbenici važni za razvoj i funkcioniranje mozga (prehrana, tjelesna aktivnost, intelektualni poticaji, san), čimbenici koji uzrokuju oštećenja stanica i tumorska oboljenja mozga.
  • Karmen Bosančić, univ. bacc. psych. i dr. sc. Adrijana Bjelajac: “Vara li nas mozak” –  sadržaj: uloga mozga u spoznavanju stvarnosti kroz proces percepcije, čimbenici koji mogu djelovati na percepciju, vizualna percepcija, tumačenje primjera optičkih iluzija.

Praktični dio

Demonstratori: dr. sc. Mirta Milić, dr. sc. Ana Marija Marjanović Čermak, dr. sc. Dean Karaica, Krunoslav Ilić, mag. biol. mol. – sadržaj: demonstracija rada sa stanicama u sterilnim uvjetima, uzgoj i pohranjivanje stanica; mikroskopiranje živih neuralnih i glija stanica u kulturi te trajnih preparata velikog i malog mozga; princip imunoflourescencijske mikroskopije za vizualizaciju proteina u različtim stanicama i tkivima; tumačenje fenomena fluorescencije i imuniteta kao obrambenog sustava organizma; mikroskopiranje preparata bubrega i crijeva štakora s  imunoflourescentno obilježenim proteinima koji sudjeluju u prijenosu natrija i glukoze (supstrata važnih za funkciju mozga, ali i drugih organa).

Glavni provoditelji međunarodne kampanje Tjedna mozga su Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) i Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN), u sklopu inicijative organizacije Dana Alliance for Brain Initiatives za popularizaciju znanja o funkcijama i istraživanju mozga te neuroznanosti.

Organizatorica suradnje: dr. sc. Sanja Stipičević.