Štetni učinci pojedinačnih i kombiniranih mikotoksina Aspergillus vrsta – MycotoxA
Suradnici na projektu:
Daniela Jakšić Despot, Ana Mornar Turk, Miranda Sertić, Biljana Nigović, Dubravko Jelić, Dubravka Rašić, Andrea Hulina, Sándor Kocsubé, Davor Želježić, Nevenka Kopjar, Maja Peraica, Davorka Breljak, Lada Rumora
Voditelj: Maja Šegvić Klarić
Ustanova:
Sveučilište u Zagrebu, Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Sažetak:
Prema EU dokumentu o klimatskim promjenama u južnoj i jugoistočnoj Europi očekuje se povećanje temperature za 4-5° C, te sušna razdoblja u kombinaciji s velikom količinom oborina i poplave. Takve klimatske promjene mogu se odraziti na obrazac pojavnosti plijesni-producenata mikotoksina. Aspergillus vrste i njihovi mikotoksini mogli bi postati češći kontaminanti hrane u našem podneblju nego li je to bilo do sada, što može značajno povećati rizik za zdravlje bilo da se radi o unosu toksina ingestijom ili inhalacijom. S mikotoksikološkog stajališta, Aspergillus vrste iz sekcija Flavi, Circumdati, Nigri, Versicolores i Terrei zaslužuju posebnu pozornost zbog proizvodnje aflatoksina B1, okratoksina A, fumonizina, sterigmatocistina i citrinina. Mehanizam toksičnosti tih mikotoksina još uvijek nije razjašnjen. Jedan od mogućih mehanizama koji igra značajnu ulogu u imunotoksičnosti, genotoksičnosti i kancerogenosti mikotoksina je oksidacijski stres. To bi se moglo spriječiti korištenjem nekih prirodnih antioksidanata kao što je resveratrol. Stoga su ciljevi ovog projekta: 1) istražiti pojavnost genotipova Aspergillus vrsta u hrani i zraku zatvorenih plijesnima opterećenih prostora, primjenom sekvenciranja ITS /CaM regije DNA; 2) ispitati toksinogenosti Aspergillus vrsta in vitro i ex vivo pomoću tekućinske kromatografije visoke učinkovitosti u kombinaciji s masenom spektrometrijom; 3) razjasniti ulogu oksidacijskog stresa u mehanizmu toksičnosti mikotoksina in vitro / in vivo određivanjem lipidne peroksidacije, staničnih antioksidanta i ekspresije proteina toplinskog šoka; 4) ispitati toksične interakcije mikotoksina (aditivnost, sinergizam, antagonizam) u dvojnim i trojnim kombinacijama koncentracija koje odgovaraju EU limitu koristeći stanične linije i statističke modele, te 5) ispitati antioksidativni potencijal resveratrola. Rezultati će pružiti temelj za preporuke i / ili reviziju postojećih regulatornih smjernica kako bi se smanjio rizik za ljudsko zdravlje.
