Događanja, Novosti

Projekt AirQ predstavljen u Bolu

Na Okruglom stolu o kvaliteti zraka u sklopu 11. nacionalnog znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem „ZAŠTITA ZRAKA 2019“, u srijedu 16. 10. u Bolu na otoku Braču predstavljen je projekt AIRQ – Proširenje i modernizacija državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka koji provodi Državni hidrometeorološki zavod u partnerstvu s Institutom za medicinska istraživanja i medicinu rada.

Projektom AIRQ, koji je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), a čija ukupna vrijednost iznosi 125.123.500,00 kn (od toga 106.354.975,00 kn iz EFRR i 18.768.525,00 kn iz FZOEU), napravit će se značajan pomak i osigurati unaprjeđenje u praćenju kvalitete zraka za sve građane Republike Hrvatske, pružiti potpora implementaciji zakonodavnog okvira u području kvalitete zraka i okoliša te osigurati izgradnja 5 novih i modernizacija 19 postojećih mjernih postaja.

Predstavljanje projekta otvorila je voditeljica projekta, dr. sc. Cleo Kosanović, dok su sudionici Okruglog stola, uz dr. sc. Kosanović, bili pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Čižmek, predstavnica koordinatorica projekta za Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada dr. sc. Gordana Pehnec, predstavnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Nirvana Franković Mihelj te direktor Sektora za zaštitu okoliša i održivi razvoj te Sektora za klimu i atmosferu Ekonerga Vladimir Jelavić.

Izvor: BračOnline