Novosti, Popularizacija znanosti

I roboti čitaju Znanstvenu svakodnevicu!

Mogli smo pretpostaviti da će IMI-jev zbornik radova za popularizaciju znanosti Znanstvena svakodnevica izazvati interes obrazovne i znanstvene zajednice te šire javnosti, no da će privući pažnju robota – tome se ni u snu nismo nadali! Robot, koji je zasigurno napredniji od ostalih robota jer “uči” iz naše Znanstvene svakodnevice, djelo je robotičke Udruge Gradionica i njezinog voditelja Ivana Deckera iz Zagreba. Gradionica je vodeća radionica s programom LEGO Edukacije i tehnologije LEGO® MINDSTORMS® u Hrvatskoj te u našem društvu promovira tehničku, informatičku i matematičku kulturu i inženjerstvo, ali vidimo i mnogo više od toga.

http://www.gradionica.hr/

Znanstvena svakodnevica tiskana je u ožujku 2017. godine uz potporu Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Podijeljeno je preko 700 primjeraka zbornika, najveći broj njih nastavnicima kemije i biologije u osnovnim i srednjim školama Grada Zagreba te nastavnicima zdravstvenih i prehrambenih škola iz različitih županija, a zatim i fakultetima, knjižnicama, udrugama i gradskim uredima, tijekom tematskih radionica te na još mnogo pojedinačnih mjesta gdje se susreću prijatelji znanosti i znanja.
Ovo je zahvala svima koji su u porinuće “popularnog” IMI-jevog zbornika uložili svoj trud ili sredstva. Kao što reče Walt Disney:
Radije bih da ljudi nešto nauče dok ih zabavljam, nego da se zabavljaju dok ih pokušavam nečemu podučiti.”

Urednica zbornika: dr. sc. Sanja Stipičević, znanstvena suradnica