Danube:Future Project – A sustainable future for the Danube River Basin as a challenge for the interdisciplinary humanities

Glavni projekt Prioritetnog područja 7 Strategije EU za dunavsku regiju

Koordinator projekta: Verena Winiwarter
Zamjenica koordinatora: Gertrud Haidvogl
Suradnik s IMI-ja: Goran Gajski

Poveznica: https://www.danubefuture.eu/

Glavni output projekta:

Danube: Future Projekt višegodišnji je program usmjeren na razvoj interdisciplinarnih istraživanja i obrazovanja u Dunavskoj regiji (DRB) te istovremeno služi kao podloga za rješavanje gorućih pitanja zaštite okoliša i održive budućnosti regije. Projekt se sastoji od tri modula: jezgre, jačanja kapaciteta i jačanja održivosti u vezi s istraživanjima s dugoročnom društveno-ekološkom komponentom. Projekt je jedinstvena kombinacija regionalne, nacionalne i međunarodne inicijative te interdisciplinarnog istraživanja održivosti, koji na taj način pridonosi održivom razvoju DRB-a, s posebnim naglaskom na doprinos u znanosti.

Dokument Danube:Future White Paper pripremljen je kroz opsežan postupak koji je uključio istraživače iz većine dunavskih zemalja u područjima prirodnih, društvenih i humanističkih znanosti. Usredotočuje se na istraživanje i potrebu za izgradnjom kapaciteta, kao i na izazove i prilike koje se otvaraju pri radu na razvoju društva orijentiranog na održivi razvoj i znanje u dunavskoj regiji. Preporuke za buduća istraživačka usmjerenja uzimaju u obzir inter- i transdisciplinarne pristupe te se zasnivaju na načelima preventivnog djelovanja, javnog sudjelovanja, društvenog učenja i odgovornog istraživanja.

Dokument je dostupan na https://www.danubefuture.eu/publication/book/610