Novosti, Ostalo

Izašla lista najcitiranijih znanstvenika na svijetu

Istraživači sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji (SAD) pod vodstvom profesora Johna Ioannidisa, ovih su dana objavili nove rezultate studije o znanstvenoj citiranosti. Na njoj su se našli i brojni znanstvenici iz Hrvatske, a podaci koji su korišteni prilikom izrade studije su iz baze Scopus na dan 1. listopada 2023. Na popisu koji se odnosi na višegodišnje podatke o citiranosti, među znanstvenicima iz Hrvatske je i troje koji su većinu svojih karijera proveli na Institutu; Ivan Sabolić, Vera Garaj-Vrhovac i Nenad Raos, dok su na popisu s podacima za 2022. godinu pored Ivana Sabolića i Vere Garaj-Vrhovac i sadašnji zaposlenici Goran Gajski, Blanka Tariba Lovaković i Ivana Vinković Vrček.

Na listama je preko 200 tisuća znanstvenika

Na listi najcitiranijih znanstvenika u 2022. godini temeljenoj na podacima iz Scopusa nalazi se njih čak 108 iz Hrvatske, što je povećanje u odnosu na prošlu listu kada se na istom popisu nalazio 91 hrvatski znanstvenik. Na listi citiranosti na kojoj se promatra cjelokupna znanstvena karijera nalazi se 75 znanstvenika iz Hrvatske, a to je povećanje u odnosu na prošlu listu na kojoj je bio 61 naš znanstvenik.

Inače, na listi za 2022. godinu nalazi se 210.198 znanstvenika, a na onoj na kojoj se promatrala čitava znanstvena karijera nalaze se ukupno 204.643 znanstvenika. Studija, valja i to napomenuti, klasificira znanstvenike u 22 polja i 174 grane.

Pristup izvornim podacima: https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/6

Preuzeto s: https://www.srednja.hr/faks/izasla-je-lista-najcitiranijih-znanstvenika-na-svijetu-na-njoj-i-brojni-profesori-s-hrvatskih-fakulteta/