Novosti, Popularizacija znanosti

“Početnički tečaj za detektive” (radionica)

U petak 18. listopada 2019. održana je vesela radionica iz kemije pod naslovom “Početnički tečaj za detektive” za učenike 4.b razreda OŠ Ljudevita Gaja iz Zaprešića.

Sadržaj radionice uklopio se u praktičnu i istraživački orijentiranu nastavu iz predmeta Priroda i društvo. Učenici su dobili zadatak da na temelju zaključaka iz pet kemijskih pokusa otkriju tko je i kako odnio malog psa i tako pomognu riješiti misterij bakici koja je zatražila njihovu pomoć. Otkrivajući tragove i slijedeći upute za izradu kemijskih pokusa – od balona koji (ne)pucaju, poruke ispisane nevidljivom bojom na papiru pa do detekcije boje na komadiću tkanine – korak po korak, približavali su se rješenju zagonetke. Na kraju su sva zapažanja trebali povezati u cjelinu i pronaći psa.

Učenici su izvrsno surađivali, a dojmove s radionice prenosimo na fotografijama i preko brojnih poruka koje smo zaprimili nakon radionice:

“Naučila sam da su važni i najmanji tragovi. Potrebno je paziti da se ne okrivi nedužna osoba. Najviše mi se svidio pokus s tkaninom, zato što mi je bilo zabavno stavljati određene otopine u epruvete. Zahvaljujem voditeljicama radionice gospođi Tanji i gospođi Blanki što su nam pripremile zanimljivu i poučnu radionicu.”

Lana

“Naučila sam da balon ne mora puknuti iznad vatre ili kada ga se probode s iglom i da se poruka može iščitati kada je iznad plamena. Najbolje mi je bilo kada smo radili pokus s nevidljivom tintom, zato što je jako zanimljivo čitati nevidljive poruke.  Teta Blanka i teta Tanja hvala Vam što ste došle.”

Eva

“Radili smo pokuse s tekućinama A i B, flomasterima i vodom, vazelinom, epruvetama, nevidljivom tintom,… Radionica mi se sviđala jer sam istraživala i jer smo radili pokuse. Naučila sam da ne smijemo okriviti nekog ako nemamo dokaze. Sve tragove moramo provjeriti.”

Dora

“Meni se radionica jako svidjela jer smo saznali da se pas Floki vraća kući. Naučio sam da trebam pažljivije uočavati.”

David

“Naučila sam da u istraživanju, odnosno prikupljanju podataka na osnovu pronađenih tragova, moramo ići korak po korak i paziti da ne optužimo krivu osobu. Najviše mi se svidjelo to što smo na kraju otkrili tko je pronašao psa Flokija. Zahvaljujem gospođi Blanki i gospođi Tanji što su nam priredile zabavnu radionicu.”

Jelena

“Zahvalna sam što su nam voditeljice dale priliku da napravimo slime tj. ljigavce.”

Ines

“Naučio sam da je teško postati detektiv ili znanstvenik.”

Roko

Voditeljice radionice: dr. sc. Tanja Živković Semren i dr. sc. Blanka Tariba Lovaković.