Događanja, Novosti

Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju Istraživačko-edukacijskog centra

U ponedjeljak 28. 5. 2018. u Ministarstvu znanosti i obrazovanja održano je svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava koji su dio poziva za ulaganja u vrhunsku opremu i znanstvenu infrastrukturu vrijedna milijardu kuna iz EU fondova, a među njima i onaj za provedbu projekta Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada „Istraživačko-edukacijski centar za zdravstvenu i medicinsku ekologiju i zaštitu od zračenja“.

Institut s provedbom projekta počinje odmah, a njegov očekivani dovršetak, što podrazumijeva dogradnju postojećih zgrada sasvim novim Centrom, obnovu središnje zgrade te opremanje znanstvenoistraživačkih jedinica modernom opremom, jest unutar 50 mjeseci.

Sredstva programa „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu sektora istraživanja, razvoja i inovacija” najveće su ulaganje u znanstvenu infrastrukturu i opremu u posljednjih deset godina, složili su predstavnici vlasti i korisnici sredstava.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak čestitala je korisnicima i kazala da će sredstva omogućiti značajan iskorak u istraživanjima, privlačnosti za mlade istraživače, te veću mogućnost suradnje s inozemnim istraživačima i gospodarskim sektorom, uključujući i privlačenje znanstvenika iz cijelog svijeta.

Ministrica Divjak ponovila je da će Hrvatska postupno povećati iznos ulaganja u znanost koji sada iznosi 0,8 posto BDP-a, a cilj je dostigne stopu od 1,4 posto BDP-a.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije ​Tomislav Petric kazao je da su projekti te visine ulaganja ove godine potpisani samo još jednom, i dva puta prošle godine, te među korisnicima posebno izdvojio Fakultet strojarstva i brodogradnje s osam ugovora, te županije Virovitičko-podravsku i Međimursku sa sedam ugovora u posljednjih nekoliko godina.

U ime korisnika sredstava zahvalio je ravnatelj Instituta za fiziku Marko Kralj, koji je izrazio nadu da će Ministarstvo i dalje podržavati znanstvene institucije, kazao da je za neke od projekata put pripreme trajao i pet i više godina, te da kazao da korisnika očekuju izazovi implementacije projekata.

Ministarstvo je prvotno imalo na raspolaganju za navedeni poziv 760 milijuna kuna, ali je zbog važnosti istraživačke infrastrukture odlučilo osigurati dodatnih 232 milijuna kuna, što u konačnici iznosi 992 milijuna kuna, rečeno je.

Izvor: Hina