Događanja, Novosti

Z. Radić dobitnik Medalje Spiridion Brusina za 2016.

Na prijedlog Hrvatskoga društva za biokemiju i molekularnu biologiju (HDBMB), ovogodišnji dobitnik Medalje Spiridion Brusina 2016 je naš bivši kolega i dugogodišnji suradnik na brojnim projektima prof. dr. sc. Zoran Radić sa Skaggs School of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, Sveučilište u San Diegu, SAD.

Od 1997. godine u spomen svog osnivača, Hrvatsko prirodoslovno društvo dodjeljuje Medalju Spiridion Brusina istaknutom stranom ili hrvatskom znanstveniku sa stalnim boravištem u inozemstvu, koji je svojim radom pomagao hrvatsko prirodoslovlje, bilo suradnjom s hrvatskim znanstvenicima, bilo da je znanstveno djelovao u Hrvatskoj ili da je hrvatsku znanost promovirao u svijetu. Medalja je akademski rad kipara Ratka Petrića, izrađena u bronci. Do sada ju je primilo osamnaest znanstvenika iz različitih područja prirodoslovlja.

Prof. Radić je aktivni član HDBMB-a, predavač na Sveučilišnom doktorskom studiju Kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te dugogodišnji partner istraživačke grupe sa Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb. Tijekom svoje uspješne znanstvene karijere, koju je započeo kao diplomant dr. Else Reiner, bavi se istraživanjem enzimske kinetike posebice interakcijama kolinesteraza s raznim ligandima. Gotovo cijelo vrijeme, otkada radi u San Diegu, surađuje s hrvatskim znanstvenicima i tako ostavlja trajan trag u njihovim karijerama. Svojom stručnošću i ugledom u znanstvenom svijetu potpomaže razvoj hrvatske biokemije i molekulskih bioznanosti i aktivno je promovira. Uručenje Medalje upriličeno je na Svečanom obilježavanju 40. obljetnice HDBMB-a, 28. listopada 2016. godine u Zagrebu. Tada je prof. Radić održao inspirativno predavanje naslova Alosterija u kolinesteraza: 50 godina jedne dobre pretpostavke i 25 godina od njene prve potvrde. Posebnost ovog predavanja bila je trodimenzionalna projekcija kristalnih struktura kolinestaraza i njihovih interakcija s ligandima.

O Spiridionu Brusini
Spiridion Brusina (Zadar, 1845.-Zagreb, 1908.) jedan je od najpoznatijih hrvatskih prirodoslovaca 19. stoljeća. Bio je prvi profesor zoologije na Zagrebačkom sveučilištu (1876.-1901.), inicijator i jedan od osnivača Hrvatskoga prirodoslovnog društva (1885. godine), pokretač i prvi urednik njegova Glasnika, danas časopisa Periodicum biologorum te utemeljitelj i velikim dijelom tvorac bogate i vrlo vrijedne knjižnice i kolekcije današnjega Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja. Svojim organizatorskim sposobnostima uvelike je pridonio razvoju bioloških znanosti u Hrvatskoj i njihovo etabliranje u svijetu. Svojim stručnim i znanstveno-istraživačkim radom u području ornitologije, ihtiologije, malakologije i mamalogije stekao je velike zasluge u domovini, a svojim temeljitim istraživanjima faune neogenskih mekušaca Hrvatske i jugoistočne Europe postao je poznat i priznat u svijetu.

Na slici: prof. dr. sc. Ognjen Milat (dosadašnji predsjednik HPD-a), prof. dr. sc. Zoran Radić (dobitnik nagrade SB) i dr. sc. Zrinka Kovarik (predsjednica HDBMB-a koji je Zorana i nominirao za nagradu, i novoizabrana predsjednica HPD-a)