Kolokviji, Novosti

Kolokviji (11. travnja)

Pozivamo vas da u utorak 11.4.2017. u 14:00 sati u Predavaonici Instituta prisustvujete kolokviju na kojem će se održati kratko predstavljanje prvog tiskanog zbornika radova Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada namijenjenog popularizaciji znanosti i promociji stručne djelatnosti Instituta.

Zbornik nosi naslov “Znanstvena svakodnevica” i izašao je iz tiska 31. ožujka 2017.

Nakon predstavljanja svi zainteresirani moći će slobodno preuzeti svoj primjerak zbornika.

Zbornik u pdf formatu nalazi se na stranici dov.imi.hr u kategoriji Edukacija, gdje se ujedno nalazi i svih deset tema zbornika pripremljenih kao PowerPoint prezentacije.


Nakon predstavljanja, doc. dr. sc. Adrijana Bjelajac, prof. psih. održat će predavanje pod naslovom “Psihologu, psihijatru ili psihoterapeutu? Sličnosti i razlike u pristupima zaštiti mentalnog zdravlja”.

Sažetak predavanja

Suvremeni način života i rada pred pojedinca postavljaju sve više složenih zahtjeva, koji mogu predstavljati prijetnju mentalnom zdravlju. Iako Svjetska zdravstvena organizacija kontinuirano upozorava na rastući problem psihičkih bolesti, suočavamo se s činjenicom da tek oko trećine osoba s takvim problemima potraži i dobije profesionalnu pomoć. Kad se svlada konflikt između potrebe za pomoći i rizika samootkrivanja, osjećaja srama i stigme koju psihičke tegobe sa sobom nose, preostaje pitanje izbora pravog stručnjaka. Kome se obratiti za pomoć: psihologu, psihijatru ili psihoterapeutu? U predavanju će se raspraviti vrsta skrbi za mentalno zdravlje koju ove tri struke mogu ponuditi te nedoumice s kojima se u tom smislu susrećemo, kako iz pozicije potencijalnih korisnika ovih usluga, tako iz pozicije stručnjaka.