Novosti, Radionice

Radionica Instituta i OPCW-a

IMI i OPCW organiziraju International Workshop Trends in Chemical Production, hotel Dubrovnik, Zagreb, 3.-5. listopad 2017.

Od 3. do 5. listopada 2017. u hotelu Dubrovnik u Zagrebu održat će se radionica naziva International Workshop Trends in Chemical Production. Suorganizatori ove radionice su Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb i Organizacija za zabranu korištenja kemijskog oružja (engl. Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons), den Haag, Nizozemska. Radionica će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH gđe. Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva gospodarstva poduzetništva i obrta te Grada Zagreba.

Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) provodi odredbe Konvencije o kemijskim oružjima (CWC) kako bi se postigla vizija svijeta bez kemijskog oružja i prijetnje njihove uporabe. Krajnji cilj organizacije je doprinijeti međunarodnoj sigurnosti i stabilnosti, općem i potpunom razoružanju te globalnom gospodarskom razvoju u kojem bi se znanje u kemiji i same kemikalije koristile za dobrobit i razvoj svijeta. Od 2016. godine u rad Znanstveno savjetodavnog vijeća OPCW-a, kao predstavnica RH, uključena je znanstvena savjetnica Instituta, dr. sc. Zrinka Kovarik. Njenom zaslugom ova Radionica, koja je posljednja od četiri radionice (Helsinki- lipanj 2016., Pariz- rujan 2016. i Rio de Janeiro- srpanj 2017.) održava se u Zagrebu, a s ciljem pripreme svojeg izvješća o razvoju znanosti i tehnologije za „Četvrtu preglednu konferenciju“ (The Fourth Review Conference of the Chemical Weapons Convention) koja će se održati u Haagu 2018. godine. Sudionici ove Radionice bit će stručnjaci iz kemijske i petrokemijske industrije, farmaceutskih tvrtki te tvrtki s bioekološkom proizvodnjom kemikalija s ciljem prezentacije razvoja novih tehnologija i trendovima u kemijskoj proizvodnji.