Pakleni ruski virus

This is the HTML version on my article published in Hrvatski Obzor, 1998;159:40-1


Piše: Dr.sc. Zdenko Franić
franic@imi.hr


Kompjuterski virus koji izaziva srčanu aritmiju?! Znanstvena fantastika ili scenarij nekog potencijalnog filmskog hita? Niti jedno niti drugo. Taj pakleni virus dolazi ravno iz pera pukovnika Timothy L. Thomasa, analitičara u Foreign Military Studies Office američke vojske. U članku objavljenom u ožujku 1998. godine u akademskom časopisu Paramethers, glasilu američkog vojnog koleđa Thomas piše: . . . jedan od kompjuterskih virusa koji mogu utjecati na ljudsku psihu jest ruski virus 666. Manifestira se svakih 1/25 sekunde kada na monitoru proizvodi takvu kombinaciju boja koja korisnika dotičnog računla navodno baca u trans. Podsvjesna percepcija tih učinaka konačno rezultira srčanom aritmijom. Štoviše, Thomas ide i dalje, te kaže da je moguće isprogramirati i takav virus koji bi kod žrtve mogao promijeniti percepciju stvarnosti ili čak "narediti" podsvijesti da izvrši neku radnju.

Učinak 25. okvira
Ova tehnika podsjeća na tzv. "Učinak 25. okvira" kontroverznu tehniku reklamiranja o kojoj je bilo mnogo govora pedesetih godina u SAD. Tih su godina prosječni Amerikanci skoro bezuspješno hvatali korak s ogromnim promjenama: Sovjeti su demonstrirali premoć svoje svemirske tehnologije malenim satelitom Sputnjik, tu je bila stalna prijetnja rasplamsavanja nuklearnog rata, a na neodobravanje mnogih naišao je i danas bezazleni Rock "n" roll. Mogućnosti ispiranja mozga, kontrole uma i bacanja u hipnotički trans, nakon traumatičnog Korejskog rata bile su potencirane filmom Manchurian Candidate. Glavni junak vraća se iz korejskog rata s brojnim odlikovanjima. Međutim, nitko se od njegovih drugova ne sjeća što je on u stvari učinio da je dobio medalju. Štoviše, neki od njih imaju noćne more i psihičke smetnje. Kakve mračne tajne kriju vlada i Armija? Srećom, tada su igrali i drugi filmovi poput Picnic-a (1955) s prelijepom Kim Novak i za nju fatalnim Williamom Holdenom. No, u jednom kinematografu u mjestašcu Fort Lee u državi New Jersey, za vrijeme prikazivanja filma umjesto da prati ljubavne pustolovine nesretnog para, netko poluglasno komentira kako mu se jedu kokice i pije Coca Cola. "Psssst!", opominje ga susjed, da bi samo nekoliko trenutaka kasnije i sam osjetio žarku želju za kokicama i Colom. Prema pisanju tadašnjih novina, reklamni stručnjak James Vicary, je godine 1957. opremio filmske projektore dotičnog kinematografa specijalnom spravicom koja je na filmski ekran projecirala kratke fraze "Jedite kokice" i "Pijte Colu", no tolikom brzinom da su bile nevidljive. Zbog tromosti oka, pri reprodukciji nekog filma emitiraju se 24 sličice u sekundi. Ustanovljeno je naime da upravo taj broj sličica u kombinaciji s fiziološko-optičkim fenomenom perzistencije oka stvara savršenu iluziju filmskih pokreta. Ukoliko se u svaku 25. sličicu umetne neka poruka, ona je prema Vicaryju izravno uperena na mijenjanje stanja svijesti. Navodno je prodaja kokica povećana 58% i Cole 18%. Iako Vicary nije dao mnogo podataka o svome "pothvatu" niti su kasniji pokusi potvrdili njegove podatke, paranoja se poput vihora proširila Amerikom. Zbog ogorčenja javnosti, pokusi s podsvjesnom tehnikom oglašivanja nisu, barem javno, nastavljeni.

Virus


Psihoterorizam
Pukovnik Thomas spominje ruski 666 virus u okviru šireg članka inače posvećenog - psihoterorizmu. Ideja da se računalo (ili neka druga elektronička naprava, primjerice pager, celularni telefon i sl.) modifikacijom izlaznih podataka (slike ili zvuka) koristi kao sredstvo informatičkog rata upereno protiv njegovog vlastitog korisnika, može se pripisati dr. Victoru Solntsevu, s Tehničkog instituta Baumann u Moskvi. Ironično, svoje je postavke dr. Solntsev izložio na predavanju održanom na konferenciji o informatičkom ratu, održanoj u Washingtonu D.C. godine 1996. Solntsev čovjeka ne smatra poput ostalih znanstvenika, zatvorenim biološkim sustavom. Kao otvoreni sustav, čovjek je prema Solntsevu, podložan djelovanju svog fizičkog okoliša, bilo da se radi o elektromagnetskim, akustičkim, gravitacijskim ili nekim drugim učincima koji mogu mijenjati psiho-fiziološko stanje organizma. Shvaćeno na taj način, ljudsko se tijelo, poput nekog računala, sastoji od ogromnog broja procesora, kao što su primjerice elektrokemijska aktivnost mozga, srce, živčani sustav, sustav unutarnjeg uha, retina i rožnica itd. I baš takve promjene mogle bi izravno utjecati na stanje svijesti korisnika računala, a računalo pretvoriti u futurističko oružje upereno protiv čovjekovog "otvorenog. sustava". Primjeri neplaniranih "napada" na mogućnost ljudskog tijela da procesira podatke dobro su dokumentirani. Tako stroboskopsko svjetlo (u pravilnim razmacima isprekidani snop svjetla) može izazvati napade slične epileptičkim. Krajem prošle godine je najmanje šestotinjak Japanaca starosti od 3-20 godina hospitalizirano zbog smetnji izazvanih pulsiranjem žutog svjetla iz očiju glavnog junaka serije računalno animiranih crtanih filmova. Simptomi su bili slični blagim epileptičnim napadima, uz grčeve i mučninu. Srećom, sve se dobro završilo, a pokrenuta je i šira istraga koja tek treba osvijetliti sve aspekte ovog nemilog događaja.

666 strašnih bajtova
Već su se i prije pojavili neki kompjuterski virusi koji imaju upravo 666 bajtova vjerojatno stoga što broj 666 predstavlja simbol Lucifera i paklenih demona. No, ovaj posljednji nazvan je Ruski 666 virus. Nedavno se na Internetu (nekoliko dana po objavljivanju Thomasovog članka) na poslužitelju tvrtke Fortunecity, koja pruža usluge davanja besplatnih WWW stranica pojavile i WWW stranice na ruskom jeziku grupe (ili organizacije?) koja se naziva Advanced Psychotronic Research posvećene ruskom 666 virusu. Tu je i nekoliko izvadaka (ili "izvadaka"?) iz ruskog tiska, objavljenih u rujnu odnosno listopadu 1994. godine, a naslovi članaka jesu "Kompjuteri ubojice", "Tko se s virusom igra od virusa i pogiba", te "Virus ubojica". U jednom od tih članaka spominje se čak i prvi smrtni slučaj koji se može pripisati ruskom virusu 666. Desilo se to još u ožujku 1993. u Voronježu, u Centru za astrologiju, bioenergetiku i netradicijsku medicinu. S.P. je igrajući se nekom računalnom igricom (valjda po službenoj dužnosti) osjetio glavobolju i mučninu. Stanje mu se ubrzano pogoršavalo i prijatelji mu nisu više mogli pomoći, iako je jedan od njih bio "diplomirani iscjelitelj, bioenergetičar i ekstrasens". Nije mu bilo spasa, a ostali su prema riječima prijatelja nesretnog S.P.-a jedva izvukli živu glavu, zahvaljujući ispijenoj boci votke, aludirajući na to da je jaki alkohol "otupivši" njihova osjetila onemogućio percepciju slika s ekrana. Votka se eto pokazala učinkovitom ne samo protiv klasičnih viroza nego i protiv "kompjuterskih virusa". Sudeći po navedenoj pričici, Rusi imaju izuzetan smisao za humor. Šteta samo što to prolazi pomalo nezapaženo, jer je njihove stranice na Internetu posjetilo svega tristotinjak znatiželjnika.

Virusna histerija
Učinak 25. okvira za sada nije dakle dokazan, uostalom kao niti postojanje ruskog virusa 666. Bizarna se priča bez sumnje može nominirati za prvu nagradu u kategoriji Računalne virusne histerije. Tko je kome, kada, kojim redoslijedom i s kojim ciljevima podvalio? No, ostaje otvoreno pitanje informatičkog oružja. Dr. Solntsev svoj je članak završio riječima: "Fenomen totalnog informatičkog rata mogao bi biti najopasnija prijetnja civilizaciji na pragu trećeg tisućljeća.. Ukoliko ikada itko uspije u svojim bolesnim ambicijama, te uspije konstruirati oružje za informatički rat, teško nama, običnim smrtnicima. Zamislite da Vas vaša kuća pozna, sama osvjetljava put kojim prolazite, sama putem centralnog računala odgovara na vašu poštu, planira i ugovara sastanke, zna što imate u hladnjaku, automatski vam uključi vaš omiljeni TV program itd. Scenarij je to relativno bliske budućnosti koja će vjerojatno uskoro biti dostupna i korisnicima prosječnih materijalnih mogućnosti. Zamislite potom da se vaša kuća "zarazi" virusima, možda nekim hipotetičkim virusom 999 koji... Možda je dobra vijest da se učinkovita integracija osobnog računala i TV prijamnika zbog tehnološih razloga neće ostvariti još najmanje pet godina...

Croatian Line

Last Update: 28 April 1998.

[ http://mimi.imi.hr/~franic]

Webtechs Cougar Checked
Webtechs Cougar Checked!

However, please note there are some non SGML characters in text