Izvanzemaljska kuhinja

This is the HTML version on my article published in Obzor, 1998;161:38


Piše: Dr.sc. Zdenko Franić
franic@imi.hr


Zahvaljujući projektu grupe znanstvenika sa Sveučilišta Cornell u državi New York, stanovnici budućih kolonija na Mjesecu ili prvi putnici za Mars moći će jesti kulinarske specijalitete


Svemir baš ne obiluje restoranima sa četiri zvjezdice te zemaljski astronauti imaju vrlo ograničeni izbor hrane. Kako je svaki gram tereta koji se može ponijeti u svemir dragocjen, današnji su svemirski brodovi stoga standardno opremljeni s velikim brojem vrećica dehidrirane hrane. Svježa hrana ponesena sa Zemlje mora se potrošiti već u prvih nekoliko dana svake misije jer svemirski brodovi u pravilu nemaju postrojenja za duže ukladištavanje svježe hrane. Takva bi postojenja naime zauzimala dragocjeni prostor i trošila energiju. I dok astronauti mogu "pretrpiti" jednoličnu prehranu koji tjedan ili čak koji mjesec, kod duljih boravka u svemiru, to postaje veliki problem. Naime, još je od davnina poznato da kakvoća prehrane ima ključnu ulogu za sveukupno psihofizičko stanje posade, bilo da se radi o posadama preko-oceanskih jedrenjaka ili svemirskih brodova. Interesantno je da se opskrba vodom u svemiru može zadovoljavajuće riješiti recikliranjem. Uz to, nedavno otkrivene naslage leda na Mjesecu približile su perspektivu uspostave ne samo prvih ljudskih kolonija, već i gradnje luksuznih hotela. Tako su lanac Hilton International hotela, kao i neke japanske kompanije, već daleko odmakli u svojim planovima. Pitanje prehrane, daleko je složenije. No, zahvaljujući projektu grupe znanstvenika sa Sveučilišta Cornell u državi New York, stanovnici budućih kolonija na Mjesecu ili prvi putnici za Mars moći će jesti prave kulinarske specijalitete.

NASA-in projekt
Uz kuhare, nutrucioniste, biologe, prehrambene inženjere, te stručnjake za vegetarijansku prehranu u ovom NASA-inom projektu sudjeluje i tim odabranih degustatora. Svakog tjedna skupina studenata, profesora i sveučilišnog osoblja degustira hranu pripravljenu po novim receptima, te potom vrednuje njen ukus. Ostali zahtjevi koje hrana treba zadovoljiti jesu mogućnost spremanja veći broj osoba, hranjivost te ekonomičnost. Astronautima će naime biti na raspolaganju tek 15-30 različitih biljnih namirnica koje će se uzgajati u svemirskim habitatima. Kao i na Zemlji, osnovu najvećeg broja jela činit će žitarice i krumpiri koji će se kombinirati s rižom, sojom, kikirikijem, zelenom salatom i svježim povrćem. Sve će se to hidroponički uzgajati na svemirskim farmama pod umjetnim osvjetljenjem i kontroliranom temperaturom. Znanstvenici s Cornella posebnu pažnju posvećuju i tome da pripremljena hrana bude vizualno atraktivna te lijepo servirana. "Cilj je razviti bazu podataka od barem stotinjak recepata, prvenstveno vegetarijanskih. Sirovina su biljke koje se mogu uzgajati u bio-regenerativnom okruženju", kaže profesorica Jean Hunter voditeljica projekta. Biljke i mikroorganizmi će dakle biti korišteni ne samo za prehranu, već će regenerirati zrak i vodu. Put do Marsa i natrag trajat će oko tri godine, te naprosto neće biti moguće svu hranu ponijeti sa Zemlje. Isto tako, nakon uspostave lunarnih ili marsovskih kolonija, cijena transportiranja hrane bit će doslovce astronomska. Stoga će astronauti, odnosno budući kolonisti, tek oko 10% potrebnih kalorija dobivali od namirnica proizvedenih na Zemlji. Te "uvozne" namirnice najvjerovatnije će biti masnoće, razni začini i aditivi, te nešto mesa i sira kao i čokolade. Ta će se luksuzna jela posluživati u tjednim i mjesečnim slavljima neophodno potrebnim za razbijanje monotonije i osjećaja izoliranosti pri dugim svemirskim putovanjima.

Kineske metode
U razvijanju recepata koristi se spoj visoke tehnologije i drevnog iskustva. Naročito su dragocjene metode za dobivanje surogata mlijeka iz riže i soje koje su usavršene u Aziji, posebice Kini. Astronauti će bez većih teškoća uzgajati razno povrće, gljive i kikiriki, ali će se morati snalaziti bez svježeg mlijeka i njegovih prerađevina; u svemiru se krave ipak za sada ne mogu uzgajati. Kako astronauti većinom nisu vegetarijanci, vrlo je važan tempeh, tradicijska indonezijska namirnica. Radi se o "kolačiču" od soje, pripravljenom pomoću kulture gljivice rhizopus oligosporus, koji oblikom i okusom podsjeća na hamburger. No, za razliku od pravog hamburgera, ovaj ne samo da nema kolesterola, već je izuzetno bogat vitaminom B12.

Testiranje okusa
Kakvog će dakle okusa biti slijedeća generacija svemirske hrane? Sendviče s gljivama, klicama i bućom, začinjene paprom i octom degustatori su ocijenili odličnim. Juha od mrkve gusta i kremasta, iako pripravljena sa sojinim mlijekom, pobrala je čak i pljesak. Specijani "amazake" kruh u kojem se koriste naročite gljivice za razgradnju škroba u šećer, ima okus kao pravi kruh. Kremasta pita od tofua ("sira" od soje) ipak se ne može se usporediti s maminom domaćom pitom, ali možda je u pitanju samo ime. Nekolicina degustatora općenito je zahtijevala da hrana bude nešto začinjenija. No, sastav, boja pa i okus uglavnom su pogođeni. Gotovo se svi degustatori slažu da bi se dugo vremena mogli hraniti isključivo ovakvom "vanzemaljskom" hranom. Rezultati su za buduće astronaute dakle ohrabrujući. Kako je u tijeku tek prva godina inače trogodišnjeg projekta, očekuju se još mnoga sjajna kulinarska iznenađenja. Uostalom probajte i sami "svemirsku juhu od mrkve".

Bilo vam u slast!

Svemirska juha od mrkve

Sastojci za 6 šalica

560 g mrkve narezane na ploške
1 šalica nasjeckanog luka
1 žlica ulja
4 šalice nezašećerenog sojinog mlijeka
1 šalica vode
2 žličice soli
1/2 žličice đumbira
1/2 žličice muškatnog oraščića
1/4 žličice papra
3 žlice svježe kosanog peršuna


Luk i mrkvu pržiti u ulju oko dvije minute. Dodati đumbir, muškatni oraščić, sojino mlijeko, vodu, sol i papar. Lagano grijati sve dok mrkva ne postane mekana. Nekoliko sekundi promiješati mikserom. Juhu još malo podgrijati. Posuti peršinom i servirati.


Recept: Sveučilište Cornell

Croatian Line

Last Update: 8 May 1998.

[ http://mimi.imi.hr/~franic]

Webtechs Cougar Checked
Webtechs Cougar Checked!

However, please note there are some non SGML characters in text