Sateliti iz podmorja

This is the HTML version on my article published in Crosat, 1998;41:34-5.


Piše: Dr.sc. Zdenko Franić
franic@imi.hr


Strašnja tutnjava
Tišinu ljetnog dana nad utihlim Barentsovim morem odjednom je prekinula isprva potmula, pa sve glasnija tutnjava. More kao da je načas proključalo. Iz ledenih dubina u nebo se vinuo strašni balistički projektil Shtil-1N (modificirani projektil SS-N-23) ispaljen s ruske nuklearne podmornice Novomoskovsk. Ipak, nije se radilo o početku sveopće nuklearne kataklizme. Naime, strašna raketa mase četrdesetak tona, dugačka oko 15 i široka oko 2 metra nije nosila nuklearnu bojevu glavu, već je po nalogu Njemačke nacionalne svemirske agencije (http://www.dlr.de/) u orbitu odnijela dva istraživačka satelita serije TUBSAT. Dva malena satelita, nakon što su dosegla željenu orbitu, razdvojena su telekomandama. Taj se događaj zbio 7. srpnja 1998. godine u 3 15 GMT, te je ušao u povijest kao prvo uspješno lansiranje satelita izvedeno s neke podmornice. Ujedno, to je i prvo lansiranje u Svemir nekog komercijalnog tereta u cjelokupnoj povijesti Ruske mornarice. Tako je moćna vojna tehnologija, razvijena u doba hladnoga rata glede lansiranja interkontinentalnih projektila, iskorištena u miroljubive svrhe, iako ne prvi put. Naime, moćna interkontinentalna balistička raketa ICBM (inače namijenjena lansiranju nuklearnih bojevih glava na udaljenosti od oko 4000 milja) s "kosmodroma" u Bajkonuru (današnji Kazahstan) ponijela je 4. listopada 1957. godine u orbitu Sputnjik, prvi zemljin umjetni satelit.


Podmornica Novomoskovsk

Ruska nuklearna podmornica Novomoskovsk s koje je izvršeno lansiranje satelita TUBSAT.Majušni sateliti
Sateliti serije TUBSAT (Technische Universität Berlin Satellit) osmišljeni su na Tehničkom sveučilištu u Berlinu. Sudjelujući u razvoju satelita, studenti tako najneposrednije dobivaju praktično iskustvo iz satelitske tehnologije. Sami su sateliti namijenjeni različitim znanstvenim istraživanjima, ali i pomaganju u rješavanju najrazličitijih svakodnevnih problema. Tako će sateliti TUBSAT-N i TUBSAT-N1 lansirani s ruske podmornice služiti za lociranje ukradenih automobila, te izgubljenih životinja. Naravno, pretpostavka jest da je prethodno u automobile, odnosno na ovratnike životinja (kućnih ljubimaca ili čak stoke na ispaši) ugrađen odgovarajući predajnik. Nadalje, pomoću tih će se satelita prikupljati podaci s plutača u Atlantiku, posebice oko Kanarskih otoka, u projektu ciljanom na istraživanje i poboljšavanje zaštite okoliša. Sateliti TUBSAT-N (mase 8.5 kg) i TUBSAT-N1 (mase <3 kg) imaju dimenzije 320x320x104 mm 3. Energiju im daje po 9 NiCd baterija, koje se pak pune pomoću dva reda od po 34 solarne ćelije. Svaka solarna ćelija ima dimenzije 6x4 cm 2. Komunikacijski sustav sastoji se od četiri nezavisna primopredajnika od 1200 i 2400 bauda koji rade na valnim područjima od 2m i 70cm.


Lansiranje satelita TUBSAT

Balistički projektil Shtil-1N kojim su sateliti TUBSAT lansirani u orbituRuski uspjeh
Prilikom lansiranja satelita sa Zemlje postoje mnoga sigurnosna ograničenja, posebice pri usmjeravanju lansirne rakete. Stoga je mnogo lakše lansiranje izvesti iz mora. No, ovaj ruski uspjeh nipošto ne znači da će svemirske agencije ostalih zemalja svoje satelite odmah i masovno početi lansirati iz mora i oceana. Naime, rakete stacionirane na podmornicama mogu lansirati samo mikrosatelite (sateliti mase 1-100 kg) koji imaju samo ograničenu mogućnost uporabe. Ipak, ruska se mornarica nada da će pružanjem komercijalnih usluga svemirskim agencijama pojedinih zemalja pri lansiranju njihovih mikrosatelita popuniti svoj budžet, što rusko onemoćalo gospodarstvo više nije u stanju. Sateliti TUBSAT, koji već tri mjeseca uspješno obavljaju svoju zadaću, sjajna su pak reklama za buduće slične pothvate.


TUBSAT N1

Satelit TUBSAT N1.Croatian Line

Last Update: 2 Nov 1998.

[ http://mimi.imi.hr/~franic]

Webtechs Cougar Checked
Webtechs Cougar Checked!

However, please note there are some non SGML characters in text