Znak opasnosti XX. stoljeća

Radiation Protection Sign

This is the HTML version on my article recently published in Hrvatski Obzor, 1997;115:38.


Piše: Dr.sc. Zdenko Franić
franic@imi.hr

Međunarodni znak ionizirajućeg zračenja osmišljen je prije pedesetak godina, za interne potrebe, na kalifornijskom Sveučilištu Berkeley u laboratoriju koji se bavio zračenjem. Taj se dizajn, popularno nazvan trolistom (trifoil) izuzetnom brzinom proširio kroz SAD, ali je isprva plava podloga, zamijenjena vidljivijom žutom. Kako je znak već bio u širokoj uporabi, Međunarodna organizacija za standardizaciju imala je lagan zadatak da godine 1975., pod kodom ISO 361-1975(E), standardizira međunarodni znak ionizirajućeg zračenja (Basic ionizing radiation symbol) kao šest jednakih kružnih isječaka, tri grimizno ljubičasta i tri žuta, s centralnim krugom.

Radiation Protection Sign


Trefoil (tre od three = tri i foil = list) je naziv i za trolisni čvor.

Trefoil Knot


Varijacije međunarodnog znaka ionizirajućeg zračenja koriste se i u logotipovima mnogih organizacija, npr. International Radiation Protection Association - IRPA

IRPA Logo


kao i mnogih drugih udruga koje se bave zračenjem. Tako npr. logotip Hrvatskog društva za zaštitu od zračenja neobično dopadljivo povezuje motiv hrvatskog pletera s popularnim trolistom. Također, tlocrt zgrade Ujedinjenih naroda u Beču, u kojoj je smještena Međunarodna agencija za atomsku energiju neodoljivo podsjeća na trolist.

Postoji nekoliko spekulacija zašto je izabran upravo takav znakakav znak. Prva jest da se sličan simbol koristio u suhim dokovima Berkeley-a kao upozorenje na rotirajuće propelere. Prema drugom tumačenju, centralni krug simbolizira radioaktivni izvor, a "listovi" radijalno širenje zračenja, po jedan list za alfa, beta i gama komponentu. Najintrigantnija je pretpostavka da je ovakav dizajn nastao po uzoru na japansku ratnu zastavu. Naime, na zapadoj obali SAD vrlo su ozbiljno uzimali u obzir mogućnost japanske invazije tijekom II. svjetskog rata (po tome je snimljena filmska komedija 1941, u Hrvatskoj poznatija pod naslovom Luda invazija na Kaliforniju), a godine 1946. još je bilo svježe sjećanje na tek minulu ratnu opasnost.

Kojigod bio razlog za izbor baš ovakvog znaka, bio je to dobar izbor, budući je jednostavan za pamćenje, vidljiv s većih udaljenosti, te nije sličan drugim upozoravajućim znakovima. Međunarodni znak ionizirajućeg zračenja već je (na sondama Voyager) napustio i Sunčev sustav. Svakako, on je jedan od simbola koji obilježavaju XX. stoljeće!

Za više informacija posjetite i:
http://www.sph.umich.edu/group/eih/UMSCHPS/symbols.htm

Croatian Line

Last Update: 26 April 1999.

[http://mimi.imi.hr/~franic]

Webtechs Cougar Checked
Webtechs Cougar Checked!

However, please note there are some non SGML characters in text