Halle Bopp, najslavniji komet na Mreži


This is the HTML version of my article recently published in NeT, Internet Magazine, 1997;15:42-5.


Halle Bopp, najslavniji komet na Mreži

Piše: Dr.sc. Zdenko Franić
franic@imi.hr

Ovih se dana na našem nebu pojavio neobični komet Hale-Bopp, najsjajniji komet u posljednjih 20 godina, sjajniji i od zvijezde Sjevernjače. Internetom se ubrzo proširila glasina, koju je komentirao i CNN, da se iza Hale-Boppa kreće neki objekt, oblikom sličan Saturnu, a da je to u stvari svemirski brod četiri puta veći od same Zemlje, koji nosi 10000 vanzemaljaca...

Počeci su u mitologiji
Zbog nenadana pojavljivanja, kometi su uvijek izazivali zebnju i strah, koja je ostavila traga u mitologiji. Nije li legenda o Faetonu, proširena Mediteranskim bazenom u stvari opis prolaska jednog kometa? Faeton je u grčkoj mitologiji sin boga Sunca Helija koji je nepromišljenim ponašanjem, vozeći očeve Sunčeve kočije, skoro prouzročio kataklizmu Zemlje. Situaciju je spasio Bog vrhovnik Zeus, koji ga je spržio munjom (http://abob.libs.uga.edu/bobk/ovid.html). Bitka kod Hastingsa, 1066. godine, kada su Normani pokorili Englesku, koncidirala je s prolaskom Halleyeva kometa. Zatim Tunguska katastrofa 1908. godine...

Što su kometi
Kometi su svemirska tijela naročite strukture, koja se gibaju stazama velikog ekscentriciteta u sklopu Sunčeva sustava, a pod djelovanjem gravitacijske sile Sunca. Do 1995. godine katalogizirano ih je 878, od čega oko 184 periodičkih, s periodima manjim od 200 godina. Jezgru kometa tvori gomila krutih tijela među kojima osim meteorske prašine može biti i ogromnih blokova. Jezgra se sastoji od zaleđene vode, ugljičnog dioksida, amonijaka metana itd. Vjerovali ili ne, ali pravi pravcati komet možete načiniti i vi, recept je na: http://whyfiles.news.wisc.edu/011comets/crecipe.html. Smatra se da je materijal od kojega se sastoji jezgra, u stvari neiskorištena građa iz doba nastanka Sunčeva sustava. Tako NASA (National Aeronautics and Space Administration) u najnovijoj misiji Discovery planira sakupiti uzorke repa jednog kometa i tako dobiti uzorke stare koliko i Sunčev sustav. Ono pak što je preostalo nakon formiranja planeta pretežno se nalazi daleko iza Plutonove staze u tzv. Oortovom oblaku, (nazvanom po danskom astronomu J.H. Oortu), koji okružuje Sunčev sustav. U Oortovom se oblaku nalaze bezbrojni kometi koji se, zbog Keplerovih zakona (http://zebu.uoregon.edu/textbook/planets.html) vrlo sporo kreću. Povremeno, najvjerojatnije uslijed gravitacijskog utjecaja najbliže zvijezde, pokoji se komet oslobodi, te odleti u Svemir, ili krene eliptičnom putanjom na put oko našeg Sunca. Kada se približe Suncu, pod djelovanjem sunčevog zračenja jezgra se zagrijava, te iz nje počinju izlaziti plinovi koji stvaraju plinovitu ovojnicu, komu. Jezgra i koma tvore glavu kometa. Privlačna sila glave kometa vrlo je malena i ne može isparene plinove zadržati u svojoj blizini već oni bježe u okolni prostor. Tako iza glave ostaje dugi plinoviti rep koji raste s približavanjem kometa. Kometi su uglavno i poznati po tome raskošnom repu, te se kod nas zovu i zvijezde repatice ili krijesnice. Katkada se zamjećuje i "proturep" okrenut Suncu. Na http://www.psiaz.com/polakis/antitail/antitail.html izvrsno je objašnjenje fenomena proturepa. Promjer glave kometa može biti nekoliko desetaka tisuća kilometara, a rep može biti dugačak i nekoliko milijuna kilometara. Ponekad Zemljin prolazak kroz orbitu nekoga kometa dovodi do meteorske kiše (http://www.ticetboo.demon.co.uk/meteors.htm). Npr. svake godine, između 9. i 13. kolovoza kada Zemlja prolazi kroz orbitu kometa Swift-Tuttle dolazi do meteorskih pljuskova, (Perseidi, odnosno u narodu poznatije kao "suze svetog Lovre"). Više pogledajte na http://www.maa.mhn.de/Comet/Shower/perseids.html.

Najslavniji komet
U ovom stoljeću nekoliko je kometa već izazvalo veliko zanimanje; to su prvenstveno Shoemaker-Levy 9, Halley, Hyakutake, Kohoutek, te sada pred kraj stoljeća, možda najspektakularniji komet u suvremenoj povijesti, Hale-Bopp.


Taj se komet iz hladnog svemirskog vakuma približava Zemlji brzinom koju nije još postigla niti jedna zemaljska svemirska sonda. Posljedni put Hale-Bopp posjetio je Sunčev sustav prije 4200 godina, baš u vrijeme gradnje prve "astronomske opservatorije" tj. one keltske u Stonehengeu. U trenutku kada je otkriven, bio je 250 puta svjetliji u usporedbi s čuvenim Halley-evim komet (na istoj udaljenosti). Hale Bopp komet specifičan je po tome što ima do sada nezabilježenu kompleksnu strukturu kome. Ova izvanredno zamršena struktura nije do sada zadovoljavajuće objašnjena, ali ukazuje na emisiju prašine (nekom vrstom minivulkana) iz same jezgre. Otkrili su ga još u srpnju 1995. godine astronomi amateri Alan Hale i Thomas Bopp. Samo po sebi već to je bila senzacija, jer je za razliku od većine kometa koji se prvi puta opaze 1 - 2 mjeseca prije prolaska kraj Sunca, komet Hale-Bopp otkriven gotovo dvije godine prije. Hale je na Internetu pokrenuo i Hale-Bopp WWW stranice, (http://www.halebopp.com), a Webmaster je Russell Sipe i sam astronom amater. Na istome poslužitelju može se naći mnoštvo drugih informacija o Hale-Boppu, animacije, linkove, kao i elektronički magazin posvećen tom slavnom kometu. Materijal je zaista odličan. Negdje u siječnju 1997. otkriveno je da Hale-Bopp ima i antirep. Hale-Bopp je oko 23. ožujka 1997. bio najbliže Zemlji, svega oko 197 milijuna km. Ukoliko budete čitali ovaj članak, ništa se spektakularno nije dogodilo prilikom prolaska Hale-Boppa kraj Zemlje. No to ne znači da u prošlosti nije bilo "bliskih susreta" Zemlje s kometama (asteroidima i meteoritima), pogledajte na http://ftp.seds.org/nineplanets/nineplanets/asteroids.html. Da li je sudar Zemlje i nekog svemerskog tijela (komet ili asteroid) prije 65 milijuna godina uzrok kataklizme koja je uništila dinosaure? Znanstvenici smatraju da je svemirsko tijelo promjera oko 10 km, brzinom od 10 kmh-1 udarilo u Zemlju, prouzročivši eksploziju 10000 puta snažniju od eksplozije koju bi izazvalo svo trenutno raspoloživo nuklearno oružje. Više na: http://mogrs.gsfc.nasa.gov/Dinosaurs.html. Kolika je zapravo vjerojatnost sudara Zemlje i nekog nebeskog tijela? Najveći broj nebeskih tijela u Sunčevom sustavu pokriveni su kraterima koji svjedoče o sudarima s asteroidima, kometima i meteoritima. Na Zemlji, koja ima atmosferu, geološki procesi kao (erozija) brzo prekriva takve ožiljke. Više pogledajte na: http://www.jpl.nasa.gov/sl9/back2.html.

Svemirski brod
Kometi su nesumnjivo za astronome, pogotovo za amatere, vrlo interesantan predmet proučavanja. Naime i skromna oprema dovodi do zadovoljavajućih rezultata. (Priču o Alanu Hale-u pogledajte na http://www.denverpost.com:80/news/news518.htm). Ubrzo po otkriću Hale-Boppa, astronom amater Chuck Shramek iz Houstona fotografirao je "objekt poput Saturna" (SLO - Saturn Like Object) za koji se činilo da slijedi trag Hale-Bopp kometa. Fotografiju je proslijedio u USENET grupu sci.astro.amateur, pitajući: "Što je to?". Svoje je otkriće Shramek također obznanio na radijskoj emisiji (Art Bell Coast to Coast Show). Nasuprot očekivanjima, doživio je izrazito osporavanje. Na svome homepage-u (http://www.NeoSoft.com/~cshramek/) Shramek iznosi kronologiju događaja, te plasira tezu o prikrivanju dobrih Hale-Bopp fotografija od javnosti, što se naročito odnosi na fotografije snimljene Hubble teleskopom. Tu je i veći broj linkova na (blago rečeno) mistična mjesta, uključujući i link na tzv. lice s Marsa (http://www.enterprisemission.com). No tu su i neke druge fotografije Hale-Bopp kometa na kojima su vidljive neke anomalije ili njegov "pratitelj".


I lavina je krenula. Profesor Courtney Brown sa Sveučilišta Emory, te osnivač kontoverznog Farsight Instituta (http://www.farsight.org) koji se bavi "alternativnim znanostima" i autor bestselera "Cosmic Voyage," na istoj radijskoj emisiji na kojoj je nastupio Shramek, objavio je da "ima definitivan dokaz da je SLO u stvari svemirski brod, tri do četiri puta veći od same Zemlje, i da taj brod emitira radio signale". Nevjerojatnom brzinom glas se proširio Internetom. Pojavio se i podatak o 10000 vanzemaljaca na tom brodu (http://www.flatoday.com:80/space/explore/stories/1997/031297c.htm).


Slušatelji Art Bell radijskog programa, počeli su postavljati pitanja astronomima, a naročito Alanu Haleu. On je pak na svom poslužitelju olučno osporio postojanje SLO-a (http://www.halebopp.com/slo1a.htm). Demantiji, pa ni Hale-ovi, nisu imali gotovo nikakva utjecaja na dio internetovskog javnog mijenja. Naročito su bile aktivne različite UFO i ALIEN news grupe, te različiti katastrofičari. NASA, je (naravno) optužena za skrivanje činjenica. (Interesantan je razlog "skrivanja istine od javnosti": bojazan da bi panika zbog moguće katastrofe mogla dovesti do sloma burze odnosno cjelokupnog gospodarstva u USA. Isti je razlog skrivanja istine i o NLO-ima itd.). Animozitet između zagovornika i protivnika SLO-a stalno se povećavao. Iako se Mulder i Scully glede Hale-Boppa još nisu oglasili, u nekoliko je navrata reagirao i CNN (http://www.cnn.com). Tako je 17. ožujka, svega nekoliko dana prije nego je Hale-Bopp bio najbliže Zemlji, na adresi http://cnn.com/TRANSCRIPTS/9703/17/ee.02.html pojašnjeno da je SLO na Shramekovoj fotografiji falsifikat načinjen računalom (photograph that's been misdoctored by a computer program). Isto tako, pojavili su se još neki poslužitelji koji se bave misterioznim SLO, npr. Companion Object" Near Hale-Bopp Comet? na adresi http://205.243.132.23/comet-1.html. Tu je i poslužitelj http://www.anc.net/~neff/ s vrlo interesantnim materijalom o spornim fotografijama, te Shramekovim intervjuom. U međuvremenu, Shramekova je teza o "prikrivanju" fotografija Hale-Boppa demantirana do kraja. Naime, po cijelom Internetu mogu se naći najraznovrsnije informacije o Hale-Boppu s obiljem fotografija. Za preporučiti su poslužitelj http://http.hq.eso.org/comet-hale-bopp/index.html, te poslužitelj http://www.comet-track.com, na kojem se mogu naći zaista impresivne fotografije. Na adresi http://newproducts.jpl.nasa.gov/COMET/other.html nalazi se popis linkova na cijelo mnoštvo drugih Hale-Bopp poslužitelja. U promatranju Hale-Bopp kometa uspjeha su imali i astronomi u susjednoj Sloveniji. Tako je zvjezdarnica na Crnome Vrhu u jednom trenutku imala najeskluzivnije fotografije, provjerite na: http://www.fiz.uni-lj.si/~herman/hbopp.html. Kako ne biste pomislili da je Hale-Bopp jedini zanimljivi komet, posjetite Comet Observation Home Page na http://encke.jpl.nasa.gov/ s obiljem informacija i fotografija.

I na kraju...
Uz komete, koje su spiritus movens ove priče, ovdje se pojavljuje nekoliko junaka i antijunaka, a svi oni na Interentu imaju osobne WWW stranice. Hale se proslavio. Ta on je s Boppom ostvario sjajno otkriće...Tu je i Sipe, sjajan Webmaster, koji je Hale-Bopp komet iskoristio za promociju osobne tvrtke. Schramek je zbog negativnog publiciteta bio prisiljen napustiti Houston, pa čak i sam Texas. Preostao je njegov Homepage pun gorčine... Kontroverzni profesor Brown (koji je "zakuhao" svemirski brod), nije se u posljednje vrijeme oglasio (zadnji put još u siječnju: http://www.anc.net/~neff/brown.html). Ipak samo je jedan Orson Wells s njegovom legendarnom radio emisijom... Bura na Internetu upravo se stišavala, kada je došlo do masovnog samoubojstva pripadnika religijske sekte imena Heaven's Gate, odnosno Nebeska vrata (http://www.cnn.com/US/9703/27/suicide/index.html). Oni su naime vjerovali da će otići u raj pomoću svemirskog koji se kreće iza Hale-Bopp kometa. Iza njih, ostala je WWW stranica (http://www.heavensgate.com) s oproštajnim pismom i slikom vanzemaljca, "pripadnika Nebeskog kraljevstva". Bizarno je to da se radilo o nekoj vrsti "kompjuterskog kulta" a pripadnici su imali i komercijanu kompaniju Higher Source ((http://www7.concentric.net/~Font/). Kako bilo, prvi (znanstveno prihvaćeni) kontakt s vanzemaljcima već je ostvaren, pa makar to bili i žalosni zemaljski ostaci nekoliko milijardi godina stare marsovske bakterije nađeni na meteoritu ALH84001, podrijetlom s Marsa, a pronađenom na Antartici (http://ispec.ucsd.edu/lifemars.shtml/virtual/index.html). Glede kometa, ostaje pak otvoreno nekoliko pitanja, kao: Što se događa s kometima nakon što izgube plinoviti materijal? Koji su točno mehanizmi koji izbacuju komete iz Oortova oblaka? Da li je pojas asteroida zapravo "groblje" mrtvih kometa"? Da li je komet (ili nešto drugo) prouzročilo Tungusku katastrofu? Da li je krater Chicxulub u Jukatanu posljedica sudara Zemlje i nekog kometa (ili nečeg drugog) te je uzrok izumiranja dinosaura? Pitanja ima još. Do definitivnih odgovora znanstvenici dolaze mnogo mnogo sporije. Nesumnjivo je jedno: kakvi god bili, naći će se na Internetu. A Vi, ukoliko Vam je zbog oblačnog vremena ili nekog drugog razloga promaknuo Hale-Bopp, ne zaboravite u lijepoj noći sredinom kolovoza, promatrati meteorski roj Perseida. I zaželite nešto lijepo. Legenda kaže da će zvijezda repatica, u ovom slučaju suza svetog Lovre, želju ispuniti...

Croatian Line

Last Update: 27 May 1997.

[http://mimi.imi.hr/~franic]

Webtechs Cougar Checked
Webtechs Cougar Checked!

However, please note there are some non SGML characters in text