Digitalni Robin Hood

This is the HTML version on my article published in Hrvatki Obzor, 1998;148:36-37


Piše: Dr.sc. Zdenko Franić
franic@imi.hr


Pomoću nekoliko računala, nekoliko televizora i telefona iz jednog apartmana u Los Angelesu pokrenuta je afera, podsmješljivo nazvana SexyGate ili Zippergate, koja još uvijek zabavlja Ameriku, a u ostatku svijeta izaziva nevjericu, te stavlja na neviđene muke američkog predsjednika Clintona i nakratko ugrožava i stabilnost moćnog dolara.

Drudge Report Home Page


Bizarna je priča počela kasno navečer u subotu 17. siječnja. Na WWW stranicama, nazvanim Drudge Report, objavljeno je kako su urednici visokonakladnog političkog magazina Newsweek u posljednjim minutama prije zaključenja lista odlučili ipak ne objaviti priču o tajnoj vezi američkog predsjednika i mlade asistentice iz Bijele kuće. Da je bila objavljena bila bi to priča života reportera Michaela Isikoffa jer bi u njoj bili objavljeni svi detalji navodne veze predsjednika Clintona i Monice Lewinsky. Drudge Report kao da je bio Pandorina kutija iz koje se priča poput lavine zakotrljala Internetom, od jedne do druge globalne rasravljaonice Usenet newsgrupa, uzrokujući pravo multimedijsko ludilo. Šuškanja o postojanju "vruće priče" koja bi mogla uzdrmati Washington, prouzročila su pravu uzbunu i kaos u medijima. Naime, sve se događalo jedva nekoliko sati prije no što je predsjednik Clinton trebao svjedočiti pred sudom o slučaju Paule Jones koja ga je tužila za "seksualno napastvovanje". Časopis Time kao i neki dnevni listovi panično su pokušavali doći do svojih vlastitih podataka, no sve ih je pretekao Matt Drudge prvi pravi on-line novinar i veteran Usenet grupa kao što je alt.journalism. Već u nedjelju ujutro televizijska kuća ABC citirala je Drudge Report, a Drudge je postao zvijezda. Tek navečer u srijedu 21. siječnja Isikoffova priča se našla i na Newsweek-ovim WWW stranicama, i to nakon što su ABC News i Washington Post već obznanili priču o asistentici iz Bijele kuće Monici Lewinsky.

Pandorin Web
Slijedeće nedjelje navečer u prestižnoj političkoj emisij Meet the Press televizijske kuće NBC, zajedno s najpoznatijim američkim reporterima iz medija kao što su Newsweek, The New York Timesa i National Journal, te dvojicom visokih crkvenih dostojanstvenika, pred kamerama se našao i Drudge - ali kao predstavnik Interneta. Sve do tada, Drudge je smatran lakomislenim tračerom, šarlatanom i medijskim gusarom, te je ignoriran ili s prezirom odbacivan od "ozbiljnih" reportera iz klasičnih medija. No, ne i te nedjelje, kada je Drudge bio ovjenčan neviđenom medijskom pozornošću i slavom koju je još više isticala nemoć prisutnih slavnih imena. Razlog je bio jednostavan: Drudge je i ovoga puta bio prvi. Nekoliko dana poslije, u četvrtak 29. siječnja, bio je gost i CNN-a.

Tko je Matt Drudge?
Danas tridesetogodišnji Matt Drudge, sin odvjetnika i socijalne radnice, svoju je novinarsku karijeru počeo doslovce od dna. Rođen je u Washingtonu D.C.. Ne završivši koleđ preselio se u Los Angelos, te zaposlio kao dostavljač TV postaje CBS. Potom je sedam godina radio kao upravitelj CBS-ove suvenirnice u kojoj se počeo služiti računalima, što mu postaje i hobi. Zahvaljujući skromnom životu, dovoljno je uštedio tako da se od 1995. godine potpuno posvetio svome hobiju. Sebe smatra nekom vrstom digitalnog osvetnika koji djeluje u korumpiranom i potkupljivom tisku. Novinarstvo je težak poziv, kaže Drudge, ali cilj novinarstva nije bogaćenje. Ja zarađujem dovoljno za sebe i mačka Dextera. Drudge i Dexter žive u apartmanu u Hollywwodu, čija je najamnima za tamošnje prilike skromnih 600 dolara. Tri TV prijemnika neprestano rade na kanalima koje prenose vijesti, a tu su i radio prijemnici, te tri računala. Drudge čita i dvadesetak dnevnih listova. No, najviše informacija dobiva iz tisuća većinom anonimnih elektroničkih poruka. Iz svega toga Drudge ispreda svoj Report koji unosi pomutnju u američke medije. Sve do prije godinu dana, informatička oprema koju je koristio, kao i sve ostalo u njegovom životu, bila je prilično skromna, te je on u eri pentium računala još uvijek koristio stari 486 PC i Windowse 3.1. Tek 1997. nabavlja još dva računala i Windowse 95. Na njegovoj listi je stotinjak tisuća e-mail "pretplatnika" koji elektroničkom poštom besplatno dobivaju njegova "izvješća".

Matt Drudge


Pretplata na Report
Na Internetu Drudge Report ima oko četrdeset do pedest tisuća posjetitelja dnevno. Same WWW stranice Drudge Reporta vrlo su skromno dizajnirane, s minimumom crno-bijele grafike, te se sastoje gotovo isključivo od naslova koji poredani u tri stupca simuliraju novinske članke. Tu su i tri ugrađene "tražilice" koje omogućuju pretraživanje najnovijih podataka UPI-a Reutersa i Yahoo-a. Slanjem elektroničke poruke može se "pretplatiti" na Report, te poslati neku zanimljivu vijest. Odnedavna, Drudge ima ugovore s on-line službom AOL (America Online), kao i s servisom Umrežene vijesti (Wired News) koji mu daju uredničku slobodu na koju ne bi mogao niti pomisliti u klasičnim medijima. Ipak to mu daje skromne prihode (nešto više od 3000 dolara mjesečno), što mu osigurava egzistenciju i daljnju nezavisnost. Drudge se proslavio prvi obznanivši ili proširivši vijesti i "vijesti" da Clinton treba dobiti slušni aparat, da je dužnosnik Bijele kuće Ron Brown (koji je stradao u zrakoplovnoj nesreći u Dubrovniku) možda ubijen iz revolvera, te da je televizijska kuća otpustila izuzetno popularnu novinarku Connie Chung itd. Sredinom 1997. već je jednom izazvao konsternaciju u Bijeloj kući, objavivši priču o još jednom možebitnom seksualnom skandalu predsjednika Clintona, koji je načinio nemoralnu ponudu zaposlenici Kathleen Willey. Poslije toga zabilježen je rekordan broj posjeta njegovim stranicama, a prema Drudgeovim riječima, oko 2600 ih je došlo s gatekeeper.eop.gov, odnosno s Internet domene Bijele kuće. Postotak točnosti njegovih priča je prema vlastitom priznanju oko 80%. Stoga, ponekad i pogriješi. Tako je u ljeto 1997. objavio vijest kako visoki dužnosnik Sidney Blumenthal iz Bijele kuće, maltretira svoju suprugu. Iako je Drudge priču povukao i napisao ispravak, ipak je protiv njega podignuta tužba u iznosu od 30 milijuna dolara. No, Drudge se poziva na Prvi amandman američkog ustava; ta greške se događaju i poznatijim novinarima.

Novinarstvo u doba Interneta
Suvremeni mediji danas osjećaju izuzetan pritisak Interneta, što su pokazala i nedavna zbivanja. Izuzetno je mnogo Amerikanaca, bilo s posla ili od kuće, pratilo on-line vijesti o krizi u Bijeloj kući. WWW stranice velikih medijskih kuća kao što su The New York Times, CCN MSNBC, dnevno su bilježile milijune posjeta, broj koji je nadmašio čak i broj posjeta u vrijeme tragedije princeze Dijane. Naravno i Drudge Report imao je ogroman broj posjeta, a najveći broj, čak 349075 zabilježen je u ponedjeljak 26. siječnja, dan prije no što se predsjednik Clinton obratio naciji. Drudgeov Internet dobavljač (L.A. Internet Inc.) morao je Drudge Report smjestiti na zasebni brzi poslužitelj kako ne bi došlo do pada sustava. Sve to ukazuje na prekretnicu za on-line novinarstvo, a posebice za on-line novinare, koji su do sada smatrani netalentiranijom i beskrupuloznijom inačicom njihovih kolega u klasičnim medijima. I sama ideja o novinarstvu koje izravno komunicira s publikom užasava ušančene, ali visokoprofitabilne medije. Teorijski, danas svatko s adekvatnom računalnom opremom i modemom može cijeli svijet pretvoriti u tiskovnu konferenciju. Svatko? Ipak za sada je samo jedan jedini Drudge. U anketi koju je organizirao Slate magazin na pitanje je li Matt Drudge pozitivan za novinarstvo, pozitivno je odgovorilo 72% učesnika. Drudge ipak ima neke svoje kriterije, te predstavlja međuzonu između najviših standarda odgovornog novinarstva i baš nikakvih standarda. Koliko će i takvi standardi na Internetu izdržati diskutabilno je. Tako Jodie Allen, urednik on-line izdanja Slate magazina kaže: "Ukoliko će Matt Drudge i dalje objavljivati vruće vijesti, bolje da mi to učinimo prvi." Za sada, mnogi svoj radni dan više ne započinju samo jutarnjom kavicom, već i posjetom na Internet adresu www.drudgereport.com.Croatian Line

Last Update: 9 Feb 1998.

[ http://mimi.imi.hr/~franic]

Webtechs Cougar Checked
Webtechs Cougar Checked!

However, please note there are some non SGML characters in text