Cybermeteorologija

This is the HTML version on my article recently published in Computerworld,1997;16-17:60.

Cybermeteorologija

Piše: Dr.sc. Zdenko Franić
franic@imi.hr

Vrijeme ima veliku ulogu u našim svakodnevnim životima. O vremenskim prilikama ovise i mnoge gospodarske grane, pomorska i zračna navigacija itd. U svakodnevnom životu, saznanja o vremenu pomažu nam ne samo pri jutarnjem odijevanju već i pri planiranju raznih aktivnosti tijekom dana. Sezona je godišnjih odmora, izleta, putovanja, vikend kapetana... Prije no što krenete, svakako provjerite vremensku prognozu, po mogućnosi dugoročnu. Možda se i zainteresirate za meteorologiju.


Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske
Na poslužitelju Državnog hidrometeorološkog zavoda može se naći obilje informacija o vremenskoj prognozi za danas i sutra, za Hrvatsku i Zagreb. Tu je i prognoza za pomorce, informacije o temperaturi mora, satelitske slike, arhivski podaci, pa čak i on-line uvid u brzinu doze prirodnog zračenja na Puntjarci (Medvednica). Posebice su interesantni meteogrami, grafički prikazi meteoroloških elemenata u vremenskom slijedu, koji nastaju kao rezultat matematičko-fizičkih modela, a služe sinoptičarima kao jedno od sredstava za prognoziranje vremena. Zabavno, a mogu se naučiti i osnove prognoziranja.

CNN Weather

CNN Weather Server
Uz poslovne informacije i najsvježije vijesti, CNN ima i vremensku prognozu, za četiri dana unaprijed za nekoliko tisuća gradova širom svijeta, uključujući i veće hrvatske gradove. Može se saznati najviša i najniža temperatura, relativna vlaga, brzina vjetra i tlak zraka. Na raspolaganju su prognostičke karte i satelitske, a ponegdje i radarske slike za sve kontinente. Najdetaljnija prognoza jest za Sjevernu Ameriku s naglaskom na informacije o nadolazećim uraganima.Weather Post

Weather Post
Ovaj poslužitelj novinske kuće The Washington Post omogućava uvid u vremensku prognozu za 3600 gradova u 220 država i teritorija širom svijeta. Prognoza se daje čak za pet dana unaprijed. Update meteoroloških informacija vrši se svakih 12 sati, a satelitskih slika svaki sat. Na raspolaganju je i search engine.

Svemirsko vrijeme

Space Weather
Elektromagnetska oluja podrijetlom iz Svemira, posebice sa Sunca, može prouzročiti pravi telekomunikacijski kaos, pa i energetski kolaps. Stoga je za neke struke važna svemirska prognoza vremena koja uključuje Sunčevu aktivnost, intenzitet geomagnetskog polja, tok kozmičkih X zraka, protona i elektrona itd. Ovdje se može naći i svakodnevna slika Sunčevog diska.

MACISS

MACISS
The Meteorological and Climatological Information Server Searcher (MACISS) australskog Macquarie sveučilišta izvrstan je search engine za meteorologiju i to za poslužitelje širom svijeta

Institut für Meteorologie der Freien Universität Berlin

Institut für Meteorologie der Freien Universität Berlin
Neatraktivna prva stranica omogućuje pristup i te kako interesantnom sadržaju. Slike s Meteosata, poznate su gledateljima TV vremenskih prognoza diljem Europe, pa čak i u SAD-u. Radi se o seriji geostacionarnih satelita, koji šalju podatke svakih 30 minuta.

National Geographic

National Geographic
Znate li da na površinu Zemlje svake sekunde grom udari sto puta? Jeste li čuli za kuglaste munje? Na poslužitelju časopisa National Geographic Society nalazi se multimedijski uvid u fenomen grmljavinskih oluja. Uz predivne fotografije tu je i maleni kviz. Riješite li ga ispravno, dobit ćete i nagradu u obliku programa Zapper, impresivnoj zvučnoj simulaciji grmljavine.

PSC Meteorology Program Cloud Boutique

PSC Meteorology Program Cloud Boutique
Zanimaju li vas oblaci, ovdje ćete naći obilje informacija i pravo virtuelno nebo s prekrasnim fotografijama oblaka snimljenih u okolici Plymoutha.

Federal Emergency Management Agency (FEMA)

Federal Emergency Management Agency (FEMA)
Iako ovo baš i nije meteorološki poslužitelj, radi se o neobično korisnim podacima o postupcima u raznim kriznim stanjima, pa i onim koji su povezani s vremenskim neprilikama (uragani poplave itd.). Tu je i izuzetni, uvijek aktualni Tropical Storm Watch s neobično bogatom bazom podataka o uraganima.
Croatian Line

Last Update: 12 Sept 1997.

[http://mimi.imi.hr/~franic]

Webtechs Cougar Checked
Webtechs Cougar Checked!

However, please note there are some non SGML characters in text