Zagonetne škrabotine

This is the HTML version on my article published in Tjednik, 1998;48:68


Piše: Dr.sc. Zdenko Franić
franic@imi.hr


Prema legendi, Leonardo da Vinci (1452 - 1519), jedan od najvećih renesansnih umjetnika, izumitelja i znanstvenika umro je moleći: "Reci mi jesam li uopće nešto učinio?". No, slična je fraza pronađena u Leonardovim rukopisima, implicirajući bojazan da za vrijeme svog života nije dovoljno postigao. I baš su znanstvenici koji se bave renesansnom tehnikom nedavno ponovo pokrenuli vrednovanje jednog segmenta Leonardova djela nedavno ponovo pokrenuli to pitanje i to na neočekivanom mjestu. Naime, na 8. konferenciji o povijesti biciklizma održanoj prošle godine u Glasgowu, prof. Hans-Erhard Lessing prezentirao je svoje istraživanje o autentičnosti Leonardova bicikla. Lesingovo je predavanje pobudilo toliku pozornost, da je u skraćenom obliku tiskano i u časopisu The New Scientist. Crtež pretpostavljenog renesansnog bicikla, s pedalama i lancem, pojavljuje se u brojnim knjigama i muzejima. Povjesničari su na osnovu vrlo slabe kakvoće crteža već zaključili kako autor crteža nije sam Leonardo. Leksikograf, prof. Augusto Marinoni, koje je godine 1974. otkrio crtež smatra da je to jedan od Lenardovih učenika načinio reprodukciju izvornika koji je bio zagubljen.
Rukopis


"Nitko nikada nije taj crtež pobliže ispitao", kaže prof. Lessing, umirovljeni diektor tehničkog muzeja u Mannheimu, te nastavlja: "Talijani su bili oduševljeni što su oni izumili bicikl. Slijedeći slični crtež datiran je u godinu 1855". Navodni crtež bicikla načinjen je na poleđini autentičnih Leonardovih crteža, zajedno s pubertetskim crtežima jednog od Leonardovih učenika. Konzervator iz 16. stoljeća presavio je list te ga zalijepio kako bi sakrio bezobrazne grafite, sve dok ih 500 godina kasnije nije otkrio prof. Marinoni. No, Lessing je kontaktirao Carla Pedrettija, povjesničara umjetnosti sa Sveučilišta u Kaliforniji koji je godine 1961. na jakom svjetlu ispitao presavijene stranice. Nije vidio nikakav bicikl, ali je uočio dva kruga spojena zakrivljenom crtom, što je ostalo zapisano u njegovoj tadašnjoj bilježnici. Ti su se krugovi nalazili upravo na mjestu na kojem je danas crtež bicikla. Lessing smatra da je netko docrtao bicikl koristeći dva kruga kao točkove, najvjerojatnije redovnik koji je krajem šezdesetih godina restaurirao rukopis. Razlog nastanka krivotvorine, prema mišljenju Nicholasa Claytona, urednika jednog britanskog biciklističkog časopisa jest - dosada. Veliki istraživač Leonardova djela, prof. Marinoni, nažalost je umro na Silverstrovo 1997. No, još je 1991. godine kada se na konferenciji u Francuskoj po prvi put postavilo pitanje autentičnosti Leonardova crteža izjavio kako vjeruje u poštenje redovnika. Kemijskom analizom bi se vjerojatno lako ustanovila starost crteža, no, poslije restauracije, stranice rukopisa su hermetički zatvorene u plastičnu ovojnicu. Lessing pak primjećuje kako crtež izgela neobično svježe nakon što je tolike godine bio u kontaktu s drugim dijelom presavijene stranice, za razliku od opscesnih crteža u susjedstvu.

Detalj bicikla


Ipak, pitanje Leonardovog udjela u izumu bicikla još će zasigurno dugo biti otvoreno. Tako Vernard Foley, profesor povijesti znanosti i tehnike sa Sveučilišta Purdue, ne ulazeći u samo pitanje autentičnosti crteža bicikla, priznaje da na tome crtežu ima nekoliko tehničkih problema, posebice s pedalama, upravljačem i lančanikom. Međutim, Foley i suradnici su u kompilaciji Leonardovih rukopisa, tzv. Codex Madrid prepoznali dvije stranice koje po njihovom mišljenju ilustriraju komponente upravljačkog i pogonskog mehanizma za bicikl. I ne samo to, pronašli su i skicu kočničkog mehanizma, tzv. torpeda. Takav se pak mehanizam ponovo pojavljuje u dizajnu otponaca na ranim puškama, podrobno opisanim u drugoj kompilaciji Leonardovih rukopisa, Codex Atlanticus. Ne osvrčući se na rasprave o podrijetlu bicikla, modelari su za muzej u Leonardovom rodnom Vinciju kraj Firence koristeći kontroverzni crtež kao predložak, načinili repliku drvenog bicikla koja se koncem 1997. pojavila i na izložbi renesansnih izuma u Svjetskom financijskom centru u New Yorku.

Replika


Croatian Line

Last Update: 23 Jan 1998.

[ http://mimi.imi.hr/~franic]

Webtechs Cougar Checked
Webtechs Cougar Checked!

However, please note there are some non SGML characters in text