Prehrambena epidemiologija
Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
- Studij: Sveučilišni diplomski studij nutricionizma
- Program: Nutricionizam
- Voditelj: Selma Cvijetić Avdagić
- Suradnik: I. Colić Barić
Opis predmeta
Modul pročava:Uvod u prehrambenu epidemiologiju (Epidemiološko istraživanje: definicija, svrha i značaj, Epidemiološke varijable,Epidemiološke mjere (mjere učestalosti, mjere povezanosti, mjere rizika, Prehrambene epidemiološke studije u našoj zemlji i u svijetu) Oblikovanje i provođenje prehrambenog epidemiološkog istraživanja (Vrste epidemioloških istraživanja, priprema i provođenje istraživanja, regrutacija ispitanika,metode prikupljanja podataka o prehrani) Analitičke metode u prehrambenoj epidemiologiji (Kvantifikacija opažanja, Mjere povezanosti, Primjena statističkih metoda), Prehrana i javno zdravstvo (Pretilost, Prehrana i bolesti, Prehrana u predškolske i školske djece, Javnozdravstvene mjere u prehrani).
Literatura
- Skripta pripremljena za modul
- Babuš V. Epidemiološke metode. Medicinska naklada, Zagreb, 2001.
Dopunska literatura
- «Nutritional Epidemiology, Possibilities and Limitations» (http://europe.ilsi.org/file/Ilsiepid.pdf)
- Babuš V. Opća epidemiologija. Medicinska naklada, Zagreb, 2003.;
- «Epidemiologija nezaraznih bolesti», Medicinska naklada (u pripremi);
- Page R.M., Cole G.E., Timmreck T.T., Basic Epidemiological Methods and Biostatistics. Jones and Bartlett Publishers, London, 1995